Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

We krijgen een baby

Voorlees- en kijkboek over verwachting en -kraamtijd

  • Auteur: Willemieke Kloosterman-Coster
  • Illustrator(s): Anita Engelen
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 33
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789033611780

Pieter krijgt een broertje of zusje. Spannend! Er moet nog wel veel gebeuren; de babykamer moet worden behangen, de kleertjes moeten uitgezocht… Een vierkant voorleesboek over het gezin van Pieter en Derk waar mama een baby’tje in haar buik heeft. Mét babykalender.

In We krijgen een baby! komen allerlei situaties aan bod die spelen tijdens een zwangerschap of na een geboorte. Voor kinderen die ook een broertje of zusje krijgen zal het heel herkenbaar zijn; het klaarmaken van de babykamer, het lange wachten, de spanning als het bijna zover is… En ook de dingen die niet zo leuk zijn. Pieter vindt het bijvoorbeeld maar niks dat mama opeens zo vaak moe is:  Pieter voelt iets bewegen. Met grote ogen kijkt hij mama aan. ‘Doet de baby dat?’Mama lacht en knikt. ‘Dat doet de baby, ja. Die is druk aan het gymmen. Hij groeit hard en beweegt veel. Dat zorgt ervoor dat ik heel moe ben. En daarom doe ik elke middag een dutje.

Het boek is verdeeld in tien hoofdstukjes. De eerste zeven gaan over maand drie tot en met negen van de zwangerschap, de laatste hoofdstukjes gaan over de kraamtijd. Zo ‘groeit’ het boek mee met de baby.

Elk hoofdstuk sluit af met een aantal vragen om over door te praten, zoals ‘wat zou jij een mooie naam vinden’ en ‘Mag jij met mama mee naar de verloskundige’. Het zijn handvatten om met een kind te verwerken wat er gebeurt, en voor te bereiden op wat er komen gaat. Ook wordt er op een eenvoudige manier seksuele voorlichting gegeven:  Kan de baby wel uit uw buik? Moet hij dan door uw navel?’ ‘Denk je dat?’ vraagt mama. ‘Nee, het gaan anders. Een vrouw heeft tussen haar benen twee gaatjes. Eén gaatje is om te plassen. Het andere is voor de baby’. Mama wijst naar haar buik. ‘de baby zit nu in mijn buik. Als hij geboren wordt, gaat hij uit het babykamertje door een gangetje naar het babygaatje. Dat is dan zo groot, dat de baby eruit kan. Zo heeft de Heere het gemaakt. Mooi he?’

De leeftijdsaanduiding achterop het boek is drie tot zes jaar. Er staat vrij veel tekst in met illustraties eromheen, en af en toe een paginagrote illustratie tussendoor. Het lettertype is mooi groot en leest lekker. De illustraties zullen vooral jongere kinderen aanspreken.

Uit het boek wordt duidelijk dat de ouders van Pieter hun kinderen als een geschenk van God ervaren:‘De Heere heeft ons dit kleine meisje gegeven, jongens. En Hij heeft er ook voor gezorgd dat het met mama goed gaat’, zegt papa.

Bij het boek zit een babykalender, waarop van maand tot maand de groei van de baby te volgen is. Erg leuk!

Lees hier de besprekingen van alle prentenpraatboeken over Pieter.

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE