Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Verdacht

  • Auteur: Ineke Kraijo
  • Illustrator(s): Helen van Vliet
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 140
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Vier Windstreken
  • ISBN: 9789051162844

Verdacht is een boek over een origineel onderwerp. Hierover wordt niet veel geschreven, terwijl er in Nederland vast genoeg kinderen rondlopen met een geheim als Silke uit ‘Verdacht’ heeft.

Ben Slingenberg schreef tien jaar geleden (2003) ‘Alleen’ (Callenbach) over Jens, voor ongeveer dezelfde leeftijdsgroep. Slingenberg schreef het boek naar aanleiding van een krantenberichtje, Auteur Ineke Kraijo heeft rechten gestudeerd en als advocaat gewerkt. Het is leuk dat zij haar kennis over de advocatuur voorzichtig laat doorschemeren in dit boek. Verdacht is een geloofwaardig verhaal. Je kunt je voorstellen dat kinderen als Silke dit echt overkomt.

Silke is een vrolijk meisje van 12 die met haar moeder in een flat in Rotterdam woont. Ze is dol op haar vrolijke moeder. Als ze op een dag met een nieuw vriendinnetje naar huis gaat, treft ze daar tot haar verbazing niet haar moeder aan, maar een wildvreemde mevrouw die niets wil zeggen. Als haar oom even later komt en haar meeneemt, weet ze nog steeds niet wat er aan de hand is.

Heeft haar moeder een ongeluk gehad? Ligt ze in het ziekenhuis? Silke denkt van alles, maar haar oom wil  niets zeggen. Ze weet nog steeds niet waar haar moeder is. Silke logeert nu in het huis van haar oom en tante én haar krengerige, jaloerse nichtje Janita in een dorp in Zeeland.

Als haar tante toch vertelt wat er aan de hand is, kan Silke het eerst nauwelijks geloven. Is het echt waar? Maar als ze haar moeder spreekt, moet ze het wel geloven.
Helaas weet haar nichtje ook wat er aan de hand is. zodat de kinderen van school meteen weten wie de moeder van Silke is. Natuurlijk grijpen de pesters in de klas hun kans en wordt Silke verdacht.

Ik kan niet verklappen wat er echt gebeurd is, want dan is er niks meer aan. Maar…Silke doet – met haar Rotterdamse vriendinnetje – alles om haar moeder te helpen én krijgt verkering met de leukste jongen van de klas. Ze doet de CITO-test goed én krijgt een rol in de musical. Er zijn dus ook nog leuke dingen in het dorp, ondanks de pesterijtjes en vooroordelen in de klas.

Een vlot geschreven actueel verhaal, waarin je regelmatig aan de tijd wordt herinnerd. Hoeveel dagen, uren, seconden duurt het nog tot ….? Ondanks het onderwerp is het geen bepaald geen tobberig probleemboek, maar een fijn leesboek over een eigentijdse groep-8er. Ik vind het eigenlijk wel een geschikt boek/onderwerp voor een jeugdfilm.

Rachel/Nienke (12 jr.): ‘Ik zou eerst heel erg gaan doorzeuren waar m’n moeder is, en als ik niks te horen kreeg zou ik heel hard gaan gillen en Echt willen weten wat er aan de hand is. Ik zou het me niet kunnen voorstellen en heel teleurgesteld in m’n moeder zijn. Ik kan me niet voorstellen dat dit bij moeders gebeurt, ik vind het meer iets voor mannen’.

Thirza (11 jr.): ‘Als mijn moeder zomaar weg zou zijn, zou ik dat heel raar vinden’.  Het lijkt me niet leuk om zomaar op een vreemde school te moeten, met zo’n onaardig nichtje. Ik las het boek in een keer uit, zo spannend vond ik het’.

AP

 

 

BESTEL ONLINE