Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Wanhoop op de Wadden

  • Auteur: Adri Burghout
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Serie: Lifeliner 2
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Prijs: 8.95
  • Pagina's: 96
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402907247

Een nieuw, spannend avontuur van Lifeliner 2, dat zich deze keer afspeelt op Vlieland.   

Inhoud
Het kleine Waddeneiland Vlieland bereikt het nieuws. Twee Arabische hotelgasten blijken Syriërs te zijn die eisen dat hun achtergebleven gezinnen naar Nederland komen. Ze dreigen anders meerdere bommen telefonisch tot ontploffing te brengen. De veerdienst gaat uit de vaart en alle toeristen moeten binnen blijven. Het is een spannende situatie.
Dan moet trauma-helikopterpiloot Timo samen met twee mannen van de speciale marine-eenheid actie ondernemen. Het wordt een enorme uitdaging voor de mannen omdat het weer ook niet meewerkt. De spanning neemt toe!

Wanhoop op de Wadden is een spannend avonturenverhaal voor (vooral) jongens van en jaar of tien. Het is het veertiende deel uit de serie ‘Lifeliner 2’. Enige voorkennis van voorafgaande boeken uit de serie is zeker gewenst. De scenes volgen elkaar heel snel op en er komt ook vakjargon bij kijken.

Vormgeving en illustraties
Als je van een spannend boek houdt, nodigt de voorkant van het boek je zeker uit om dit boek te gaan lezen. Adri Burghout illustreerde zelf de omslag, daarop is een van de spannendste momenten uit het boek afgebeeld.
Het lettertype is goed leesbaar. De hoofdstukken zijn kort en krachtig. Voorin het boek vindt de lezer een overzicht van de hoofdpersonen en zijn of haar functie. Dat is fijn omdat er heel veel verschillende personen een rol spelen in het verhaal. Er vindt veel wisseling van ‘decor’ plaats, de schrijver springt snel van de ene scene naar de andere. Het kost de lezer soms moeite om hem bij te houden.

Het boek bevat geen illustraties. Maar door de goede, soms lange, beschrijvingen kan de lezer zich een goed beeld vormen.

Taalgebruik
Adri Burghout wil de lezer niet alleen meenemen in een spannend verhaal vol avontuur. Hij maakt de lezer enthousiast om mee te denken gedurende het hele verhaal. Hij schrijft boeiende dialogen, je voelt de verschillende emoties van de personages en je kunt je goed inleven in de persoon.
De auteur gebruikt veel omschrijvingen, waardoor de lezer gemakkelijk de weg kwijt raakt. De scenes volgen elkaar ook snel op, er mist een ‘adempauze’. Sommige scenes zijn ongeloofwaardig, dat realiseert de lezer zich al snel. De ontknoping van het verhaal is origineel en onverwacht.

Doelgroep
Wanhoop op de Wadden is een boek voor jongens (en meisjes) vanaf ongeveer tien jaar. De schrijver doet een beroep op een hoop technische voorkennis en dit veertiende deel uit de serie ‘Lifeliner 2’ kan je eigenlijk niet los lezen.

Het christelijke aspect komt duidelijk naar voren in woorden en inhoud. Soms komt het wat moraliserend/zwart-wit over.

Oordeel
Wanhoop op de Wadden is een spannend verhaal met een duidelijke opbouw, maar je moet erg  goed opletten wie wie is. Een van de belangrijkste hoofdpersonen is een volwassene, wat het voor kinderen lastiger maakt om zich goed te kunnen identificeren.
De auteur geeft goed inzicht in het leven rondom de Waddenzee. Een flinke storm wordt zo beschreven dat het lijkt alsof je als lezer er zelf in zit.
Door de vele omschrijvingen verliest de lezer gemakkelijk de rode draad. Het einde is spannend en verrassend.

EW

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE