IJskoud

Frank voelt een duw tegen zijn rugzak. Hij schiet naar voren en valt voorover op het dunne ijs. KRAK! Kopje onder in het ijskoude water. Wie gaf die duw? Frank gaat het uitzoeken. Een spannend boek voor beginnende lezers, AVI M5.

Inhoud
Drijfnat is hij en boos. Frank is door het ijs gezakt. Wie gaf hem die duw? Hij gaat op onderzoek uit. Zijn vriend Bod en zijn zusje Rinke gaan mee. Ze bellen aan bij de huizen aan de overkant van het water. Wie heeft er wat gezien? Ze komen niet veel verder in hun zoektocht. Frank wil de moed bijna opgeven maar dan komt politieagent Arjan met een goed idee. Lukt het hen de dader te vinden? Een spannend verhaal met een verrassende afloop!

Vormgeving en illustraties
Als je van een spannend boek houdt, nodigt de voorkant van het boek je zeker uit om dit boek te gaan lezen. De titel ‘ijskoud’ doet zijn naam eer aan: op de voorkant staan drie bibberende kinderen afgebeeld. De illustrator Sia Hollemans heeft zelfs de ‘vrieskou’ in haar letters verwerkt.

Het lettertype is goed leesbaar. De indeling is logisch. De gebeurtenissen volgen elkaar stap voor stap op. De hoofdstukken zijn kort en krachtig en maken het een goed, leesbaar verhaal. Je gaat als lezer als het ware de huisnummers af op zoek naar een mogelijke dader.

Elke ontmoeting is duidelijk herkenbaar beschreven. Aan het einde van het verhaal had de schrijven wat meer spanning in de ontmoetingen kunnen leggen. De ontknoping laat iets te lang op zich wachten.

Taalgebruik
Maarten Brand wil de lezer niet alleen meenemen in een spannend verhaal maar ook aangeven dat een voorspelbaar eind niet altijd vanzelfsprekend is.
Hij schrijft boeiende dialogen. Je voelt de verschillende emoties van de personages en je kunt je gemakkelijk inleven in de persoon. Het taalgebruik is kort en duidelijk.

Doelgroep
IJskoud is een boek voor jongens en meisjes vanaf ongeveer zeven jaar. Het boek is zeer geschikt om zelf te lezen. Ook kinderen die moeite hebben met lezen, vinden het een spannend boek. De schrijven combineert een goede verhaallijn met duidelijke, heldere taal. Het christelijke aspect komt niet duidelijk naar voren. Aan het einde van het verhaal wordt de schrijver opeens wat moraliserend door aan te geven dat de Bijbel zegt dat je niemand vals mag beschuldigen. Je vraagt je als lezer af waar dit stukje tekst zo plotseling vandaan komt.

Oordeel
IJskoud is een spannend verhaal met een duidelijke opbouw. De jonge lezer wordt telkens uitgedaagd om verder te lezen en mee te gaan in de zoektocht naar de dader. De schrijver laat wat weinig ruimte over voor eigen fantasie, daardoor wordt het verhaal wat voorspelbaar. Het einde van het verhaal is echter zeker niet voorspelbaar; het is verrassend en mooi beschreven.

Dit is een boek voor jonge lezers om heerlijk zelf te lezen en te oefenen!

EW

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

IJskoud

Jaar van uitgave:

2019
2019

Aantal pagina’s:

96
96

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

9.95
9.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.