Het geheim van de goudenregen

In het jaar 2020 wordt Mayflower400 gevierd. De stad Leiden herdenkt dan het vertrek van de Pilgrim Fathers naar de Nieuwe Wereld ‘Amerika’. Chris Houtman schreef dit boek over Elizabeth FitzRandolph-Blossom, die echt heeft bestaan. Onder de vele nazaten van Elizabeth zijn onder andere George Bush en Barack Obama.

1629 – 1712. In dit boek leef je mee met de hoofdpersoon Elizabeth Blossom als negenjarig meisje en als 92-jarige oma Betsy, en haar achterkleindochter Prudence. Prudence vraagt of ze bij haar oma mag logeren omdat oma wat vergeetachtig is. Pru ontdekt dat oma graag een beetje met dat ‘gegeven’ speelt, omdat dat haar soms goed uitkomt. Pru vraagt of oma haar wil vertellen over haar leven en zo samen een biografie te schrijven. Daarom blijft ze bij oma logeren. Tegelijk speelt er iets verschrikkelijks in de omgeving van oma en in New York.

1712 – Wat speelde er in die tijd? New York leefden een heleboel culturen/volken door elkaar. Nederlanders die Nieuw-Amsterdam hadden gesticht, de indianen hadden weggejaagd of uitgeroeid en nu de Engelsen. Afrikaanse slaven bedenken een plan om uit te breken, ze hopen zo elders in vrijheid in Amerika te gaan leven. Helaas lukt hun plan niet helemaal en de slaven die opgepakt worden, zullen worden verkocht. Gezinnen worden uit elkaar gehaald en los van elkaar verkocht aan wrede (vooral Nederlandse) bazen.

1712 – Bij oma Betsy belanden ook een paar gevluchte slaven, die niet weg willen gaan zonder hun vrouw en kinderen. Daarom bedenken oma en Pru een gewaagd plan. Kunnen de slaven uit de handen van de slavenjagers met hun honden blijven? Zelfs Pru’s vader, die sheriff is, wordt ingeschakeld.

Tijdens de logeerpartij bij oma vertelt oma Betsy het verhaal van haar leven. Hoe ze met haar familie vanuit Engeland naar Nederland, naar Leiden zeilde. Die stad was na de 80-jarige oorlog een stad waar vreemdelingen uit de hele wereld naar toe kwamen om in vrijheid te leven en om aan de Universiteit te studeren.

 

 

Bespreking wordt zsm vervolgd

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Het geheim van de goudenregen

Jaar van uitgave:

2019
2019

Aantal pagina’s:

320
320

Uitgeverij:

Karakter
Karakter

Prijs:

19,99
19,99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.