Waar hoor ik thuis? is een invoelend, warm geschreven boek over de gevolgen van adoptie. ‘Waar hoor ik thuis?’, vraagt Noortje zich af. Dit boek was door de vakjury genomineerd voor het Hoogste Woord 2020.
Lees hier het Juryrapport HoogsteWoord 2020, over dit boek.
De schaduwjury Hoogste Woord van Driestar Gouda koos dit boek als winnaar van de Hoogste Woordprijs. ‘Felicitaties gaan naar Femmie van Santen, die dit boek schreef. Voor dit boek werden de meeste punten toegekend aan de thematiek: het thema adoptie is actueel, passend bij de leefwereld en vooral op een prachtige manier verbonden aan de christelijke identiteit. De schrijfster gaat levensvragen niet uit de weg. De personages zijn levendig en hoofdpersoon Noortje maakt duidelijk een ontwikkeling door in het terugkeren naar haar roots. Ten laatste is de literaire vakkundigheid van de schrijver een groot pluspunt. Het principe van show, don’t tell verwerkt de schrijver op vakkundige wijze in het verhaal. Van Santen weet de lezer zo mee te slepen in de verhaallijn dat je Waar hoor ik thuis? in één adem uitleest’. Lees ook het rapport van de schaduwjury PABO Driestar Gouda
Inhoud
Femmie van Santen (1957) werkte jarenlang bij Vluchtelingenwerk AZC in Limburg, en was voor een korte periode taalcoach bij de gemeente Landgraaf. ‘Waar hoor ik thuis?’ is haar meest recente boek (2019) Femmie geeft je een kijkje in het leven van de vrolijke tiener Noortje. Noortje is geadopteerd en op een dag besluit ze haar biologische moeder te gaan zoeken in Portugal. Zal zij op haar lijken? Heeft ze nog meer familie? Haar beste vriendin Pamela wordt als vanzelf bij het avontuur betrokken. Maar dan gaat ineens alles fout. Waar zal deze zoektocht eindigen?
Vormgeving en illustraties
De titel ‘Waar hoor ik thuis?’ nodigt uit om mee te gaan in de zoektocht van Noortje. Deze eenvoudige vraag, is een goede samenvatting van de vragen die in het hoofd van de tiener Noortje, rondspoken. De afbeelding van het meisje op de voorkant is vol expressie. Het nodigt de lezer uit om op zoek te gaan naar antwoorden in dit mooie boek.
Taalgebruik
Femmie schrijft het verhaal vanuit het perspectief van de twee tienermeisjes Noortje en Pamela. De beurtwisseling is duidelijk en er worden geen onnodige tijdssprongen gemaakt. De dialogen zijn helder en duidelijk en de gevoelens van de meisjes worden goed verwoord. De omschrijvingen zijn krachtig. Er wordt voldoende informatie gegeven maar er blijft voor de lezer ook ruimte voor eigen verbeelding. Noortje en Pamela hebben een eigen karakter. Dat vind je terug in het taalgebruik. Soms duren de dialogen tussen de twee tienermeisjes wat lang en dwaal je als lezer af. De overige personages hebben ook een eigen karakter. Soms zelfs bijna stereotype zoals bij oma. Femmie heeft veel humor in haar verhaal verwerkt. Dit houdt het verhaal levendig en het onderwerp laagdrempelig.
Doelgroep
‘Waar hoor ik thuis’ is geschikt voor tienermeisjes ( en jongens) vanaf 12 jaar. Femmie sluit goed aan bij de belevingswereld van de tieners in haar taalgebruik, spanning en humor. Tieners gaan graag mee in de emotionele achtbaan van Noortje op zoek naar haar biologische familie.
Oordeel:
‘Waar hoor ik thuis?’ is een zeer toegankelijk en laagdrempelig boek over het onderwerp ‘adoptie’. De schrijfster Femmie heeft overduidelijk kennis van zaken als zij over dit actuele onderwerp en de gevoelens van twee tienermeisjes schrijft. De belevingswereld van deze tieners zal zeker herkenbaar zijn voor de doelgroep. De humor en de warmte waarmee dit verhaal is geschreven, maken dit boek tot een kleine parel in de boekenkast.
EW 02-01 2020
Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel