Vuur over de stad

Vuur over de stad is een verhaal over 11 dagen, begin mei 1940, van 3 mei tot en met 14 mei, de dagen voordat de WOII ook Nederland bereikt tot en met het bombardement op het centrum van Rotterdam. Hoofdpersoon is Ralf die in stilte verliefd is op een nieuw klasgenootje met de mooie naam Odetta. Vuur over de stad is de winnaar van de EigenWijsPrijs 2014. Dit boek kreeg de meeste stemmen van de kinderen.

Wat Els Florijn in dit vooral doet is de sfeer neerzetten van de dagen voordat de WOII begint in Nederland. De inwoners van Rotterdam voelden dat er iets aan zit te komen. Zou het wel of zou het toch niet. De kinderen zien dat er oorlogstuig via schepen aangevoerd wordt en in de buurt wordt lacherig gedaan bij een oefening van de Luchtbescherming. Ondertussen moet iedereen al wel de ramen afplakken en verduisteren, wat ook niet altijd serieus genomen wordt.

Florijn laat je op een leuke manier kennismaken met de verschillende personages in het boek. De klasgenootjes van Ralf, het klassekliertje Johan van Dijk, hun straatvriendje Jotta en natuurlijk Odetta Angelino. Ook zie je hoe er in die tijd in de binnenstad gewoond werd. Ralf woont op de vierde etage, met zijn gehandicapte vader, hij loopt elke dag langs Lowietje, een mongooltje, die van zijn moeder de hele dag op de trap moet zitten.

Het verhaal: Ralf, in stilte verliefd op Odetta, wil dit natuurlijk niet laten merken. Hij speelt na schooltijd met de andere jongens buiten, beleeft de stad en haalt kattenkwaad uit. Hij is boos over de pesterij door klasgenoot Johan bij Odetta en vraagt Jotta of die hem daarbij wil hebben. Mét succes. En natuurlijk is er een misverstand. Odetta denkt eerst dat hij meedeed bij de pesters… Als Ralf gewond raakt bij het bombardement, ontmoet hij Odetta weer in het ziekenhuis. Ze is haar oom en tante, bij wie ze woont, kwijt.

Eigenlijk lijkt dit verhaal op een voorspel. Hierna komt er vast nog een heel verhaal… Of niet?

Mooi verteld verhaal over de dagen voor, tijdens en vlak na het bombardement van Rotterdam. Het boek wordt afgesloten met foto’s uit die tijd en feitjes over het bombardement van Rotterdam. In het boek wordt verwezen naar andere kinderboeken over het bombardement van Rotterdam, namelijk ‘Bommen op ons huis’ van Martine Letterie en ‘Bommen op de dierentuin’ van Wilma Degeling.

De EigenWijze kinderen (EigenWijsPrijs 2014)  hebben genoten van dit boek; hieronder lees je hun reacties:

– het een leuk spannend boek is. (Noor, Thomas en Pien, groep 7/8)

– het een spannend oorlogsboek is. (Xander, groep 7/8)

– het een spannend en zielig boek is. (Lizanne, groep 7/8)

– Ik vind zo iets wel interessant om te lezen en de kaft alleen al zag er leuk uit dus daarom heb ik dit boek gekozen. (Joop, groep)

– omdat ik de tweede wereldoorlog heel interessant vind (Yorik, groep 6)

– het is een waargebeurd iets, dat in het boek is verwerkt zodat het net lijkt of je er zelf in meespeelt.

– het is een erg mooi en spannend boek, ik houd wel van oorlogsboeken, maar echt heel mooi.

– spannend boek (groep 8)

– stoer boek (groep 8)

– ik hou gewoon van oorlogsboeken (groep 8)

– gewoon een mooi verhaal (groep 8)

– mooi geschreven je wilt blijven lezen (groep 8)

– Het erg spannend is en het over de oorlog gaat. Daar wil ik graag meer over weten. (groep 7/8)

– Gewoon een goed boek! (Ruben, groep 8)

– Het was spannend en ook leuk. (Roberto, groep 8)

– Het stond er allemaal in: spannend, leuk, grappig en triest (Robert, groep 8)

AP

 

 

 

Boekgegevens

Titel:

Vuur over de stad

Jaar van uitgave:

2013
2013

Aantal pagina’s:

119
119

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

7,50
7,50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.