Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Mette loves New York

  • Auteur: Geeri Bakker
  • Illustrator(s): Samantha Loman
  • Serie: Mette
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 5.00
  • Pagina's: 128
  • Uitvoering: E-book
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026607202

Geeri Bakker weet informatie over een land/stad heel relaxt te verpakken in een spannend verhaal met leuke personages. Mette (geadopteerd uit Kenia, dochter van stewardess) beleeft samen met Jort (zoon van de captain, met een beenprothese) telkens weer spannende avonturen in een nieuwe omgeving. Eerst in China (Mette goes China), daarna in Parijs (Mette tours France) en in deze vlotte paperback tijdens de marathon van New York.

Ben je avontuurlijk aangelegd, zou je wel ‘s een avontuur willen beleven,  hou je van het verleggen van je grenzen, van reizen en ben je in voor iets anders, reis dan mee met Mette en Jort. Samen belanden ze telkens met hun ‘vliegende’ ouders in verschillende landen. In dit deel is Jort serieus van plan niet in allerlei avonturen te belanden, maar… met Mette weet je maar nooit.

Mette valt in het vliegtuig over de stok van een blinde meneer en valt op de schoot van een marathonrenner. Een man die ook uit Kenia komt, zodat ze meteen een paar woorden vanuit hun eigen roots kunnen delen.

Natuurlijk verklappen we niks over de reis in New York. Het is veel te leuk om die zelf te beleven met Mette en Jort.

Het leuke van deze serie is dat Geeri Bakker weetjes over het leven in New York, de geschiedenis, over de marathon makkelijk meeneemt naast het verhaal. De uitgever heeft het in een mooi klein, maar wel duidelijk lettertje, naast het verhaal geplaatst. En verder vertelt Mette via haar dagboek – in schrijfletters – over haar belevenissen.

Wat heel erg grappig is aan het eind van het boekje is een overzicht van ‘heel rare’ wetten uit alle landen van de Verenigde Staten. Je weet niet wat je leest en het is niet eens bedacht!
Wat vind je van deze: ‘In New Jersey is het verboden soep te slurpen‘ en ‘In North Carolina is het verboden vals te zingen’, en ‘In Maryland is het verboden een leeuw mee te nemen naar de bioscoop’. Vooruit, nog eentje: ‘In Sarasota (Florida) mag je niet zingen als je een badpak aan hebt’. Tja. De andere ‘heel gekke wetten’ moet je zelf maar ‘s lezen. Misschien kun je er zelf ook een verzinnen!
Het is leuk bedacht om ook op deze manier dingen te weten te komen over de Verenigde Staten.

Bakker heeft een lichtvoetige, vlotte manier van schrijven en vertellen. Het boek leest makkelijk en zal zo zijn weg wel vinden naar kinderen vanaf 10/11 jaar. Illustrator Samantha Loman is iemand die de sfeer van het verhaal haarfijn aanvoelt en er leuke illustraties bij maakt.

p.s. wat zou het vierde deel worden: Toch ‘s naar de roots van Mette, Kenia, met een ontmoeting met de Keniaanse hardrenner? … Van de website van uitgeverij Bagage weten we dat Mette naar Oostenrijk gaat. Daar gaat ze vast ook weer avonturen beleven.

Uitgeverij Bagage gaat deze serie vanaf 2015 vervolgen/uitgeven; dit boek is alleen nog verkrijgbaar via deze uitgeverij.

AP