Vogel zonder vleugels

Vogel zonder vleugels is zonder twijfel: hartverscheurend. Je kunt het verhaal maar beter direct uitlezen, omdat je er anders niet van kunt slapen. Een verhaal over een meisje van vijftien in de thrillerstaat Noord-Korea, een staat waar een mens niet telt, alleen de Grote Leider.

Vogel zonder vleugels, zo voelt de 15-jarige Yoora zich in dit onvoorstelbare, hartverscheurende verhaal over het overleven – leven kun je het niet noemen – in Noord-Korea. Yoora weet niet beter dan het leven is zoals het is, haar leven met haar ouders en grootouders in een klein huisje. En wanneer er liefde in haar leven komt, kleurt haar leven vrolijker, blijer en heeft ze iets om naar uit te zien.

Wat ze niet weet – wat haar ouders en grootouders haar nooit verteld hebben – is de geschiedenis van haar grootouders. Het leven in Noord-Korea was niet nodig geweest, als ze vroeger andere keuzes zouden hebben gemaakt. En daarom leeft Yoora tussen schuld, verwijten, angst, zorgen, onmacht. Ze droomt een onvoorstelbare droom over een levendige stad met kleuren, geluiden, en geuren van lekker eten en ze vraagt zich af waar die stad is. Misschien wel Pyongyang..?

Het gezinsleven van de familie van Yoora is in een keer voorbij als er een zwarte auto komt… Yoora belandt met haar grootouders in een gevangenenkamp, waar ze elke dag hard moeten werken en zelf eten moeten zien te vinden. Een leven vol angst, onzekerheid, kou, honger, vernedering, mishandeling. Kan Yoora hier overleven?

En toch zijn er soms heel even sprankjes van hoop: even contact met een ‘vriendin’, een ander moment dat iemand even helpt, naast alle dagelijkse verschrikkingen. Yoora krijgt het extra moeilijk nadat ze een bewaker in het gezicht spuugt. Daarna is ze een prooi.

Maar Yoora en haar grootvader gaan door. Ze vechten door. Eigenlijk tegen beter weten in. Elke keer een stapje. En dan nog een. Dat leert Yoora van haar grootvader.

Wat een hartverscheurend verhaal, wat vreselijk dat er nog steeds dit soort regimes als Noord-Korea zijn, die dit ‘leven’ in stand houden. Het leven in een realistische thriller, waar je de knop niet uit van kunt zetten. Of toch?

Je kunt onmogelijk stoppen met lezen van dit boek. Het komt te veel binnen, is té hartverscheurend, té erg. Maar gelukkig toch ook met sprankjes hoop en liefde. En is er tegen elke verwachting in toch een toekomst. Toch!

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Vogel zonder vleugels

Jaar van uitgave:

2013
2013

Aantal pagina’s:

224
224

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

9.99
9.99

Deel deze recensie