Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hopeloos

  • Auteur: Roland Kalkman
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 8.90
  • Pagina's: 94
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 978 90 331 2701 4

Joy is 12 jaar. Ze heeft al heel wat meegemaakt. Haar vader is vorig jaar aan kanker overleden, haar beste vriendin Yulia is verhuisd en haar moeder heeft sinds kort een vriend, Peter.  Haar moeder wil dat Joy deze nieuwe vriend een kans geeft. Maar Joy wil niet mee naar ‘Peter-ik-vertrouw-je-voor-geen-meter’. Hoe kan ze dat haar moeder duidelijk maken? Joy wil geen Joyce meer genoemd worden, maar Joy. Zo noemde haar vader haar. Ze mist haar beste vriendin. Op school vindt ze er niks aan, ze vindt haar klasgenoten kinderachtig en kan zich niet concentreren in de les. En met gym weet ze niet hoe snel ze zich aan en uit moet kleden.  Wat is er gebeurd?

Ondertussen start ze onder de naam ‘Hope’ een anonieme blog. Niemand hoeft te weten dat zij Hope is. Maar ze vertelt er over zichzelf, over haar moeder. En, ze geeft tips. Heb je een webcam: plak er zwart plakband over.  Ze vertelt ook nog iets over mannen, maar durft geen namen te noemen. Anders zou haar geheim ontdekt worden.

De relatie met haar moeder is dun. Ze mist de knuffels van haar vader en haar moeder geeft ze niet (wil ze wel van haar nieuwe vriend, aldus Joy). En moeder snapt niet waarom Joy zo onwillig doet richting haar nieuwe vriend. Tot ze de blog van Hope leest en ontdekt dat dit over Joy gaat.

Joy wil haar geheim niet prijsgeven, maar haar moeder is bang voor het zwartmaken van haar nieuwe vriend en wordt woedend en beschuldigd haar van laster. Dit is te veel. Joyce loopt weg.

Hopeloos – wat een treffende titel – is een heel goed, bijzonder, integer en ook heel belangrijk boek. Wat heeft Roland Kalkman hier een goed verhaal van gemaakt! Eigenlijk komt het goed uit dat het een vrij dun boekje/paperback is (93 blz.), want dit verhaal zouden alle meisjes van 12+ moeten lezen.Ook de meisjes die niet van dikke boeken houden.

Wat moet je doen als jou overkomt, wat Joy is overkomen. Is het jouw schuld? NEE. Kun je er iets aan doen? JA.

Absolute aanrader voor alle mediatheken VO, onderbouw VO, leraren Nederlands/gym, alle vertrouwenspersonen, Stichting Chris, of de hulplijn sexueel misbruik.

Met dit boek wil Roland Kalkman opkomen voor wie dat zelf niet kan. Of zoals het in de Bijbel, in Spreuken 31,8 gezegd wordt ‘Spreek voor hen die niet voor zichzelf kunnen spreken, voor het recht van allen die worden vertrapt’. Jammer dat het omslag zo donker oogt.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE