Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Inger

  • Auteur: Petra Messelink
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 4.95
  • Pagina's: 95
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 978908543 228 92371

De tijd nadat Merel, het zusje van Inger, aan een hersentumor is overleden, is een lastige periode voor het gezin van Inger en haar vader en moeder. Alle aandacht die eerst naar Merel uitging, gaat nu naar Inger, die zich daarbij wat opgelaten voelt. Ze kan zich niet goed concentreren op school. Alles is zo anders.

Dan attendeert haar moeder haar op een website waar je met een ervaringsdeskundige, iemand die ook een zusje verloren is, kunt praten. Dat lijkt fijn, maar… het voelt toch niet goed.

Inger maakt kennis met een zekere Gwendolien. Eigenlijk meteen al voelt Inger dat dit niet een persoon is waar ze zich direct thuis bij voelt. Maar het  is wel de beloofde ervaringsdeskundige, dus gaat Inger door met haar.

Petra Messelink laat in dit verhaal zien dat ‘naar je eigen gevoel luisteren’, ‘alert zijn op onnatuurlijk gedrag’ goede eigenschappen zijn. Omdat Inger behoefte heeft aan een gespreksmaatje over haar overleden zusje gaat ze door met het contact met Gwendolien, maar ondertussen heeft ze steeds het gevoel ‘klopt dit wel’. Gwendolien opereert op het grensgebied van meeleven en opdringerigheid.

Hopelijk gebeuren dit soort dingen niet in het echt, al zou het best kunnen. Gelukkig trekt Inger precies op het goede moment aan de bel bij haar klasgenoot/vriend Maarten, die direct naar haar toekomt. Via internet kunnen ze het adres van Gwendolien vinden en ontdekken dan iets verrassends.

Ook zonder het verhaal van Gwendolien is dit verhaal vast herkenbaar voor kinderen/jongeren die ook een broer/zus verloren hebben. Wat verandert er dan veel: andere aandacht in huis, je weg zoeken in je rouw, wel/geen contact met anderen, proberen door te gaan of even een stop inbouwen. Dit boek over Inger laat zien dat het verlies van een zusje een grote impact heeft op heel het gezin en dat je je met elkaar ‘hervinden’ moet. Ook laat ze zien dat opa’s en oma’s in dit proces ook een rol spelen.

Inger is een makkelijk leesbaar boek voor kinderen/tieners vanaf 10/11 jaar en onderbouw voortgezet onderwijs.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE