Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Vrij als een vogel

  • Auteur: Arna van Deelen
  • Illustrator(s): Jack Staller
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 126
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402901252

Arna van Deelen is opnieuw in de historie gedoken. Na haar debuut over de  Kinderkruistocht ‘Het pad door de zee’, is er nu het levensverhaal van Fransiscus van Assisi. De man die als rijke koopmanszoon door zijn vader wordt weggejaagd als hij  kiest voor een leven in armoede. De populaire Paus Fransiscus koos niet voor niets de naam van deze Fransiscus, een naam die staat voor nederigheid en bekommernis om armen.

Het levensverhaal van Fransiscus van Assisi (1182). Als jonge man wil hij – net als zijn vader – beroemd worden, ridder worden, schildknaap zijn. Maar onderweg geeft hij zijn kleren weg aan een arme ridder. In zijn dromen krijgt hij een boodschap van God. Wat wil Hij? Zonder kleren, zonder aanzien komt hij terug in zijn geboortestad waar hij uitgelachen wordt. Hij denkt na. Wat wil hij met zijn leven. Wie wil hij volgen? God of de carrière die zijn vader hem bieden kan.

Frans gaat zich inzetten voor de mensen om hem heen, de armen en berooiden. Hij geeft broden weg aan de armen, geeft aalmoezen, geeft geld, keert zich af van het rijke leven van zijn ouders. Zij verstoten hem. Hij keert zich af van het rijke leven en gaat in armoede leven, van aalmoezen, tussen de planten en dieren in de natuur en wil God dieren met zijn hele hart.

Arna van Deelen is een verteller: In dit boek luister je naar het verhaal van Fransiscus, bron van inspiratie voor anderen. Hij verzamelt een groep ‘Minderbroeders’ om zich heen, maar is ook niet ongevoelig voor Clara, die de eerste Minderzuster wordt. Beroemd is zijn vogelpreek en zijn gave om zelfs een wolf stil te krijgen. ‘Vogels, mijn lieve zusters! Jullie zijn gemaakt om elke dag voor jullie Schepper te zingen (…) De vogels in het gras hieven hun kopjes luisterend omhoog. Uit bomen en struiken zwermden grote en kleine vogels stil voor de voeten van Frans neer’.

Een mooi verhaal over een beroemde persoon uit de geschiedenis, die niet uitblonk door macht of kracht, door intelligentie of rijkdom, maar door eenvoud, barmhartigheid, omzien naar anderen in een diep geloof in God, en ontzag voor de gaven van de natuur. Dankzij deze Fransiscus vieren we elk jaar dierendag op 4 oktober. En dankzij deze man heeft de huidige populaire paus zijn naam. Fransiscus leefde in Italië, in het gebied dat meerdere malen door aardbevingen getroffen is.

Om zelf te lezen of voor te lezen aan jongens en meisjes 10+

Alweer het tweede boek van Arna van Deelen. Haar eerste boek ‘Pad door de zee’ vertelt over de kinderkruistocht, De Banier.

AP

 

Koop dit boek bij uw plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE