Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hoezo problemen?

Bas en Charlotte; dl. 3

  • Auteur: Janwillem Blijdorp
  • Illustrator(s): Daan van Oostenbrugge
  • Serie: Bas en Charlotte
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 11.95
  • Pagina's: 219
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402901115

Na ‘Bruggers’ en ‘Rome, sweet Rome’, is dit alweer het derde deel in de ‘Bas en Charlotte-serie’ van Janwillem Blijdorp. Hoofdpersonen zijn de 10-jarige hoogbegaafde en ook sociaal-vaardige Bas de Lange, tevens de kleinste van de klas en  en Charlotte Kleine die alleen in naam klein is. Zijn er problemen?

De problemen waar de brugklas van Bas en Charlotte mee kampt, zijn vooral ‘zorgen’ of ze elkaar straks als ‘fijne’ klas kwijtraken bij overgang naar de volgende klas. Eigenlijk hopen Bas en Charlotte dat iedereen overgaat  naar VWO2, maar… of dat realistisch is? Een deel van de klas zal vast naar HAVO2 overgaan.

Als Marion een ongeluk krijgt en in het ziekenhuis belandt, heeft de klas (lees Bas) in no-time een uitgewerkt plan bedacht om haar ‘aan het schoolwerk’ te houden, zodat ze niet zal blijven zitten. En daarbij bedenken ze het plan om elkaar te helpen met vakken waar je moeite mee hebt. Perfect! Al ziet niet iedereen dit direct zitten. Het is een droomklas, zo’n groep zou elke school willen hebben.

De auteur laat de hoofdpersonen met een beetje moederlijk bezorgde blik naar elkaar kijken. Zo stuur Charlotte na tien uur ’s avonds geen berichtje meer naar Bas ‘Bas slaapt als het goed is allang…’

Gelukkig zit er veel humor en vaart in het verhaal, al stokt dit wat op het moment dat Suzy intrede doet in het verhaal. Het verhaal zou een mooi afgerond verhaal zijn met  ‘de klas+Marion+elkaar helpen+overgaan naar de volgende klas’.  Het plan met Suzy wordt een extra voorbeeld van het meelevend, helpend gedrag van de klas, met een romantisch randje. Soms hebben de bruggers in dit boekje ‘ouwelijk taalgebruik, dat je niet snel zult horen bij een 12-jarige als ‘omdat ik niet door haar masker heen heb gekeken’ of ‘Kom ter zake, man’.  De suggestie van de auteur dat de meisjes-klasgenoten zich druk zouden maken om make-up past niet bij de realiteit. De meeste vwo-meisjes houden zich daar niet mee bezig.

Ik ben heel benieuwd hoe de lezers 11+ van dit boek de illustraties waarderen. Ze zijn grappig en komisch-karikaturaal, in deze vlotte paperback op grijs-cahierpapier met streepjes in een ‘handgeschreven lettertype’.

Komt er een vierde deel met Carla als stoorzender? We zijn benieuwd of er nu iets gaat rommelen in de perfecte groep…

AP

 

Koop dit boek bij uw plaatselijke (christelijke) boekwinkel

of

BESTEL ONLINE