Charlie en Eddie zijn twee broers in 1916 en in 2016. De broers uit 2016 zijn vernoemd naar hun naamgenoten van een eeuw ervoor. Rose Taylor in 2016 is de moeder van Oma Rose uit 1916. Een dubbelverhaal. Als de broers (2016) een foto van hun naamgenoten nabij de loopgraven in 1916 vinden, gaan ze ermee naar oma Rose. Wat is er gebeurd, en waarom heten zij ook Charlie en Eddie.
In dit boek ga je terug naar de verschrikkingen van de Grote Oorlog in 1916, de waanzinnige oorlog waarin zoveel zinloze doden vielen bij de loopgravenstrijd in Frankrijk. De twee – veel te jonge – broers Charlie en Eddie hebben zich ook aangemeld om deel te nemen aan de oorlog. Spanning, een bijzondere ervaring beleven! Als het serieus wordt in het oorlogsgebied, vragen ze zich af waarom ze zich ooit in dit ongeluk gestort hebben. De jongste van de twee overleeft het niet.
Een inkijkje in het leven van twee broers in een bizarre oorlogsstrijd, waardoor – zoals oma Rose vertelt – de broer die het overleefd zijn leven lang een verstikkend geheim met zich meedroeg. Waarom was hij vrijwillig aan de oorlog begonnen? Waarom had hij zijn te jonge broer erin meegesleept? Toen hij weer thuiskwam, was hij veranderd, zei ze altijd. De sprankeling in zijn ogen was verdwenen.
Dit aangrijpende boek laat zien dat oorlog en de begrippen ‘spanning/avontuur’ niet bij elkaar passen. Maar: waanzin, onnodig leed, zinloosheid, angst helaas wel.
Dit stevig gebonden boek in zakformaat is in een speciale lay-out uitgegeven, met een ruime bladspiegel, ruime interlinie, gebruik van tekstblokken en een speciaal schreefloos lettertje. Er is zoveel mogelijk gewerkt met korte zinnen. Vanwege het heftige onderwerp is het mijns inziens niet geschikt voor j/m in de basisschoolleeftijd, maar voor jongens 13+/14+ met dyslexie is dit heel bruikbaar. Het boek heeft een stoer omslag met wolken in rood-tinten en een zwarte vogel op prikkeldraad.
Op dat moment slaakte Eddie een kreet. Charlie vroeg zich af of hij geraakt was. Voor hen lang een rottend lijk in de omgeploegde aarde. Een afschuwelijke grijns op het halfvergane gelaat. Botten en ledematen uitgespreid op de vuile grond, als een weggesmeten pop. Het langzaam krachtiger wordende ochtendlicht onthulde meer lijken, wegterende lichamen in niemandsland. Dit moest het dodenrijk zijn.
Geschreven door Paul Dowswell, de auteur van spannende jongensboeken 14+ als Auslander, Bomber, 11 november, Kameraad en Sector 20, allen uitgegeven bij Callenbach.
Gideon (bijna 14 jr.): ‘Leuk en spannend boek. Ik had ‘m zo uit. Wat een raar idee dat er honderd jaar geleden zo’n akelige oorlog is geweest’.
AP
Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel