Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Vreemde vogels

Vervolgde christenen in Colombia

  • Auteur: Lianne Biemond
  • Illustrator(s): Roelof van der Schans
  • Serie: Vervolgde Kerk, deel 13
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 9,95 (actuele prijs zie bestel online)
  • Pagina's: 160
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 97890871803806

Jean Julio vindt dat hij op een van de mooiste plekken in Colombia woont: vlak bij een strand waar hij kan snorkelen én dicht bij de jungle, waar hij prachtige vogels kan spotten. Samen met zijn klasgenoten Victor en Valeria ruimt hij plastic afval op en maakt daarvoor de klas warm. Maar als hij op een dag thuiskomt en er een zwarte motor voor de deur staat, verandert zijn rustige leven abrupt. Zijn moeder wordt lastiggevallen met vragen over zijn vader. Waarom is hij zoveel van huis? En wat heeft hij besproken met de medewerker van Open Doors? Als JJ vroeg in de morgen een bizarre ontdekking doet, neemt zijn vader een ingrijpende beslissing.

Bestel online

Het dertiende deel van de serie ‘Vervolgde Kerk’ gaat over de vervolgde kerk in Colombia en is geschreven door Lianne Biemond. In het voorwoord schrijft ze:

“Zelf weten waar je heen wilt, zelf weten wat je zegt, zelf weten wat je gelooft – in ons land is dat heel gewoon. Maar in veel landen van de wereld is dat niet zo. Daar moeten mensen die in God geloven voorzichtig zijn met wat ze zeggen en wat ze doen. Anders worden ze bedreigd, gepest of ontvoerd. Colombia is zo’n land.”

Christenvervolging in Colombia komt van twee groepen. De criminele (drugs)organisaties en de inheemse stammen. Christenen doen vaak niet mee aan de (ongeschreven) regels van de georganiseerde misdaad. Ook spreken sommige zich hierover uit, zetten zich in voor mensenrechten of doen goed werk onder jongeren. Het gevolg is dat ze worden bedreigd, lastig gevallen, afgeperst of vermoord. Als iemand zich tot het christendom bekeerd vanuit een inheemse stam kan het zijn dat hij of zij wordt verbannen, mishandeld, ontvoerd of verplicht uitgehuwelijkt. Ook kan hen onderwijs en gezondheidszorg ontzegd worden.

Hoe breng je deze informatie over aan kinderen en tieners? Lianne Biemond heeft dit heel kundig gedaan. We zien het land door de ogen van Jean Julio of JJ. Een jongen die ontzettend veel houdt van Colombia; van de tropische vissen en de zee, maar hij houdt nog het meest van de vogels!

“Een felgekleurde tangara wipt een takje hoger in de grote avocadoboom. De boom laat zijn schaduw over de geopende ramen van de klas vallen. Het beestje is al de hele morgen druk in de weer. Juan Julio kan het niet laten steeds naar hem te kijken. Als er tussen de blaadjes door wat zonlicht op de vogel valt, glanzen de veertjes alsof er een laagje olie overheen ligt. Zo mooi! Ooit wil hij die kleuren vangen.”

De natuur, de dieren en het eten uit Colombia worden, verspreid door het boek, mooi omschreven. Wat een prachtig en interessant land!

Nadat we hebben kennis gemaakt met JJ, zijn vrienden Victor en Valeria, de buurman Leonardo en zijn kleine broertje Samuël en meegegaan zijn met een plastic opruimactie, lezen we voor het eerst iets over vervolging. De vader van JJ is journalist en schrijft over misstanden. En het gezin is ook nog christen. Beide vallen slecht bij een criminele organisatie. Zij bedreigen JJ, zijn moeder en zijn broertje als zijn vader er niet is. Het wordt steeds onveiliger. Zo onveilig dat ze moeten vluchten. JJ wordt naar het opvanghuis “De Schuilplaats” gebracht, waar hij andere jongens ontmoet die ook moesten vluchten.

Lianne Biemond behandelt een heftig onderwerp voorzichtig en in balans. De emoties van JJ mogen er zijn, er wordt naar hem geluisterd en met hem meegeleefd. Doordat de vervolging omschreven wordt vanuit het gezichtspunt van JJ zullen kinderen het snappen en komt het dichtbij. Mooi ook hoe Lianne het geloof erdoorheen weeft, er wordt steun geput uit de Bijbel en het geloof.

“Leonardo had hem toen een Bijbelverhaal verteld. Het ging over de profeet Elisa en zijn knecht. Zij waren in een stad die omringd werd door een vijandelijk leger. De knecht was bang, maar Elisa vroeg aan God om de ogen van de knecht te openen. En toen zag die wat Elisa al eerder had gezien: een leger van vuur, om Elisa en hem te beschermen. ‘Ook wij mogen bidden om een beschermende wacht van God om ons huis, JJ’, had Leonardo gezegd. En dat hebben ze toen samen gedaan.”

 De doelgroep is 10+. Ik zou als ouder, leerkracht of zondagsschoolleiding meelezen, of in ieder geval in de gaten houden wat het boek met de kinderen doet. En navragen wat ze er van vonden. Het kan voor kinderen die nog nooit nagedacht hebben over vervolging best heftig zijn. Aan de andere kant is dit boek een heel goed aanknopingspunt voor een les over christenvervolging. Zo zou het boek klassikaal (voor)gelezen kunnen worden. Open Doors heeft gratis kindermateriaal ontwikkeld rond het thema vervolging (een poster, een place mat, gebedskaartjes, een kinderkrant) om kinderen te informeren en ze betrokken te laten zijn bij vervolgde kinderen over heel de wereld. Door voor ze te bidden of kaarten naar ze te schrijven. Het materiaal is te vinden via deze link: https://www.gospel.nl/shop-in-shops/opendoors/ranglijst-christenvervolging-en-meer-gratis-artikelen.html

Het boek maakt een mooie cirkel en eindigt weer met vogels, deze keer uit de Bijbel.

 “Dit zijn de woorden van Jezus Zelf, JJ”. ‘Wees niet bezorgd. Kijk naar de vogels in de lucht, ze zaaien niet, ze maaien niet en vullen geen voorraadschuren. Het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?” Achter hen klinkt een bekend geluid. JJ kijkt op en ziet nog net de prachtige kleuren van een kleine tangara die achter de bladeren verdwijnt.”

 TvD