Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Op tijd voor het lichtfeest

  • Auteur: Lynette de Ruijter
  • Illustrator(s): Paul Oole
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 15,50 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 22
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Kwintessens
  • ISBN: 9789057885587

Sonny’s opa is kaarsenmaker in de stad waar op kerstavond iets bijzonders gebeurt. Dan is het lichtfeest en steken alle stadsbewoners met elkaar hun kaarsen aan. Geen gewone kaarsen, maar een die de kaarsenmaker speciaal voor ieder van hen gemaakt heeft. Dit jaar zijn de kaarsen op 24 december nog niet af. Opa vraagt Sonny om hulp. Maar Sonny heeft een geheim plannetje, dus geen tijd. Zijn de kaarsen toch op tijd klaar voor het lichtfeest?

Het prentenboek Op tijd voor het lichtfeest bevat een leuk verhaal geschreven door Lynette de Ruiter met prachtige illustraties van Paul Oole. Het boek is erg geschikt als voorleesboek waarbij de kinderen naar de kleurrijke taferelen kunnen kijken, maar daarnaast ook als leesboek voor jonge kinderen die al wat meer uitdaging aan kunnen.

Het verhaal is chronologisch, maar niet altijd evengoed te volgen: er worden verschillende momenten beschreven die niet soepel in elkaar overlopen. Dit kan voor verwarring zorgen. Het verhaal blijft daarentegen erg origineel en geeft een warm en vrolijk gevoel.

De kleurrijke en gedetailleerde tekeningen dragen hier zeker aan bij: elke scene wordt verbeeld in platen die de gehele pagina beslaan. Op elke plaat is wel een grappig detail te vinden, zoals opa op het skateboard of de hond van Sonny die achter hem aan rent. Ook de gezichtsuitdrukkingen van de personen verrijken het verhaal.

Er worden geen duidelijke verwijzingen gemaakt naar het christelijk geloof. Wel lezen of horen de kinderen hoe Sonny zich inzet voor zijn gemeenschap en hard zijn best doet om opa te helpen. Het prentenboek krijgt op deze manier meer inhoud.

Op tijd voor het lichtfeest is een erg mooi prentenboek om voor te lezen rond de kerstdagen en is vanwege de prachtige prenten zeker een aanrader!

RH