Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Emma redt de wereld

  • Auteur: Josh Lacey, vertaald door Jonna Angenent
  • Illustrator(s): Beatriz Castro
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 12,99 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 167
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085434528

“Emma’s Blog
Hallo.
Welkom op mijn blog.
Mijn naam is Emma Jones.
Ik ben 10 jaar.
Ik ga de wereld redden.

Geen plastic meer gebruiken is echt heel moeilijk. Er is overal plastic! In de supermarkt, in ons klaslokaal, in onze badkamer… En volwassenen lijkt het niks te kunnen schelen. Gelukkig heb ik mijn vriend Harry die me helpt.”

Bestel online

Inhoud

De tienjarige Emma heeft een voornemen voor het nieuwe jaar: ze wil geen plastic meer gebruiken. Ze heeft ontdekt dat dieren in de oceanen sterven door plastic afval en daar wil ze iets aan doen. Ze gaat demonstreren bij de lokale supermarkt.

Het boek is geschreven als blog, een soort online dagboek. Emma is idealistisch en loopt daarin tegen de werkelijkheid aan in de vorm van de manager van de supermarkt die het niet met haar protest eens is. Het boek is bemoedigend voor idealistische kinderen die zich zorgen maken over het milieu. Emma bereikt door haar kleine acties toch heel veel mensen en weet hen zo te beïnvloeden.

Vormgeving

Het boek heeft een leuk ontwerp met veel zwart-wit illustraties. Zo doet het boek een beetje aan als graphic novel en het leest vlot door.

Taalgebruik

Het boek is duidelijk vertaald uit het Engels. De namen zijn niet vertaald en omdat het Engelse namen zijn kan dit ingewikkeld en vervreemdend zijn voor jonge lezers. Het koffietentje ‘Koffie Verkeerd’ wordt halverwege het boek ‘Flat White’ genoemd en daarna weer ‘Koffie Verkeerd’. Omdat er al veel personen en plaatsen in het boek voorkomen is dat verwarrend. Er is geen omslag gemaakt naar de Nederlandse situatie. Emma gaat bijvoorbeeld melk via internet bestellen in glazen flessen. In Nederland is dit niet gebruikelijk, maar er zijn wel veel melktappunten bij boerderijen waar je zelf je flessen kunt vullen. Dit wordt jammer genoeg niet meegenomen in de tekst.

Doelgroep

Kinderen rond de tien jaar, groep 6-8

Extra

Voorin het boek staan inspirerende uitspraken van onder andere Anne Frank en Greta Thunberg. Leuk zijn ook de tips achterin het boek om zelf plasticgebruik te verminderen.

Oordeel
+
Actueel thema

+ Aanmoedigend boek voor kinderen die de wereld willen verbeteren

+ Extra tips voor verminderen eigen plasticgebruik

– Vertaling vanuit het Engels had zich wat meer mogen richten op de Nederlandse situatie

MV