Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Voor altijd (Maaike & Domenico; dl. 6)

(Maaike & Domenico; dl. 6)

  • Auteur: Susanne Wittpennig
  • Illustrator(s): Susanne Wittpennig
  • Serie: Maaike & Domenico
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 22.99
  • Pagina's: 395
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 978 90 2661017

De 2291 fans van de Nederlandse Maaike & Domenico Hyves hebben reikhalzend uitgekeken naar het zesde deel van deze serie. En eindelijk is die er: Maaike en Domenico: Voor altijd.

Het lijkt in dit deel alsof Susanne Wittpennig alle personen uit vorige delen terug wilde laten komen om te laten weten hoe het met hen is en iets met hen af te ronden. In eerste instantie leek het bij het lezen alsof dit het laatste boek zou worden, waarin alle eindjes aan elkaar worden gebreid en het einde van de serie nadert.

Toch niet. Er komt hierna een volgende deel.

Maar eerst het verhaal: Maaike en Domenico zijn net terug uit Noorwegen. Nog een beetje high van alle aandacht van vader Morten en de hele Noorse familie. Ze moeten snel terugkomen want de moeder van Maaike is ernstig ziek. Ze heeft kanker en het is maar de vraag of er iets aan gedaan kan worden. Vader gaat zich full-time met moeder bezighouden, laat de dokterspraktijk door een collega waarnemen en vertrekt naar moeder. Maaike moet ’s nachts in het huis van een oude tante logeren.
Ondertussen gaat het in de stad waar Maaike en Domenico wonen niet goed. Door de mensen die meer weten van Domenico’s verleden wordt hij steeds meer bedreigd. Als van Maaike foto’s gemaakt worden, die verspreid worden onder de bendes is ook zij niet meer veilig in de stad. Domenico besluit zelfs zijn oude bende van Tijger-X weer op te richten. Niet dat daar iets goeds van komt. Maaike probeert ondertussen nog steeds duidelijkheid te krijgen in het verleden van Domenico, wat mondjesmaat lukt.

Het is een boek met veel verschillende personen geworden: de ouders en tante van Maaike, de moeder van Domenico, vorige ‘vrienden’ van Domenico, ds. Siebold, klasgenoten op school, Maaikes vorige vriend Leon en natuurlijk haar trouwe mentor mw. Galiani. Dit boek is niet te lezen, zonder de voorkennis uit vorige delen. En ook dan zal het je duizelen. De wisseling van personen, plaatsen en situaties. Oftewel, Maaike heeft nog steeds geen saai leven. Beslist niet. Maar wil je met haar ruilen?

Misschien zullen lezeressen willen ruilen om haar verliefdheid en de liefde die Domenico haar op sommige momenten geeft. Die is nogal grillig, vol van superlatieven en niet-realistische situaties. In dit boek is veel aandacht voor de ontluikende hormonen van Maaike en het nadenken over seksualiteit tussen de twee. Dat is op deze leeftijd en voor alle lezende jongeren helemaal niet verkeerd om ’s over na te denken. Wat dat betreft is dit boek een verademing tussen andere Young Adults romans waarin merendeels maar al te snel gedaan wordt alsof samen slapen vanzelfsprekend is. De christelijke identiteit is duidelijk aanwezig in het boek. Wat bijzonder is, is dat Maaike’s vader – door de liefde die Domenico heeft voor Maaike en haar moeder – meer aandacht en liefde aan haar moeder geeft.

Ook in dit boek zijn alle soorten van gevoelens weer volop aanwezig. Er wordt weer erg veel gehuild, Maaikes hart breekt regelmatig en voelt ze zich gedeprimeerd. Domenico’s ogen flikkeren of hij kreunt, heeft woede-uitbarstingen of is juist bijzonder attent en lief en hij heeft nog steeds armbandjes en t-shirts om zijn littekens te verbergen. Het is allemaal ‘Himmelhoch jauchzend und zum Tode betrübt’.

Alle meiden die – eenmaal begonnen aan de verhalen van Maaike en Domenico – zullen willen hoe het verder gaat met deze twee.

AP

 

Dit deel heeft ook een versie met een nieuw omslag: BESTEL ONLINE.