Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Dubbel verliefd (Maaike & Domenico; dl.7)

  • Auteur: Susanne Wittpennig
  • Illustrator(s): Susanne Wittpennig
  • Serie: Maaike & Domenico
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 17.50
  • Pagina's: 415
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 978 90 2660195 8

Het 7e deel in de serie over Maaike en Domenico… De fans hebben er zeker naar uitgezien.

De titel ‘Dubbel verliefd’ wekt verwachtingen. De oorspronkelijke Duitse titel van dit deel geeft de inhoud van dit boek goed weer, namelijk ‘Zwei Verliebte im Gegenwind’. Want tegenwind, tegenslag is er helaas voldoende voor Maaike en Domenico.

In dit deel worden heel veel onbekende dingen uit het onstuimige leven van Domenico in Sicilië – waar hij met zijn broertje, moeder,  verzorgster leefde – boven water gehaald. Als Maaike en Domenico op vakantie zijn in Sicilië ontmoeten ze veel oude bekenden en onbekende familie van Domenico. Het wordt een reis met veel stress, onzekerheden, ruzies, onverwachte wendingen, ontmoetingen, maar ook een reis waarin Domenico en Maaike zichzelf heel hard tegenkomen. Wordt het dubbel verliefd voor hen of is dit het einde van hun relatie?

Het is knap dat de auteur veel werk heeft gemaakt van het kennen van Sicilië, van de gewoontes, het eten, het leven, de topografie. Zonder die kennis zou ze onmogelijk dit deel hebben kunnen schrijven. Je komt door het lezen van dit boek met Maaike en Domenico door de verschillende dorpen en stadjes en proeft de sfeer en het temperamentvolle leven. Ook heeft de auteur veel Italiaans verwerkt in het verhaal. Dat maakt het soms lastig, al wordt er veel verklaard onderaan de bladzijde, maar brengt tegelijk het Italiaanse leven heel dichtbij.

In dit deel gaan Maaike en Domenico voor een korte vakantie terug naar Sicilië, waar Domenico geboren is. Maaike heeft teveel meegemaakt met Domenico en met haar zieke moeder, en mag een time-out nemen van school. Maaikes ouders hebben toestemming gegeven voor deze vakantie en hebben zelf plannen om op wereldreis te gaan, nu haar moeder nog leeft. Omdat Maaikes moeder zelf als jong meisje ook een bijzondere relatie met een vergelijkbare man als Domenico heeft gehad, heeft ze veel begrip voor Maaike, maar is tegelijkertijd ook bezorgd. Ze weet hoe het is.

Als snel gaan Maaike en Domenico naar Sicilië en zoals zo vaak belanden ze daar snel in een achtbaan van gebeurtenissen en emoties. Tegelijk komt Maaike in aanraking met Domenico’s moeder en met andere – voor haar en zelfs voor Domenico – onbekende familie. De logeerpartij bij oom Zio Giacomo is een rustpunt tussen alle andere belevenissen. Maar het stel wordt op heel harde manier weer met de neus op de feiten gedrukt en deze keer gaat het grondig mis tussen de twee.

Het 7e en voorlopig laatste deel van de serie, waarin veel puzzelstukjes uit het onbekende leven van Domenico in Sicilië opgelost worden. Alle fans zullen het weer met plezier lezen. Een perfecte serie voor iedereen, die houdt van verhalen met avontuur en spanning in combinatie met verliefdheid, ‘Himmelhoch jauchzend und zum Tode betrubt’.

Op Facebook schrijft auteur Susanne Wittpennig: ‘Ik ben druk bezig met het 8e deel zodat er tenminste nog een leuke avontuur komt met Maaike en Domenico. Je kunt Susanne Wittpennig ook volgen op Facebook!

Tip voor alle docenten Duits, in het Voortgezet Onderwijs: koop een aantal delen van Maaike & Domenico in de oorspronkelijke taal. Zal veel leerlingen interesseren en wie weet meer motiveren voor Duits.

Hieronder de reactie van een Duitstalige lezeres/fan: ‘Danke. Danke für diese Mühe, für diese Geschichte. Danke das wir beim Lesen lächeln dürfen, weil Domenico seine romantische Seite zeigt. Danke das wir weinen dürfen, wenn die Tiefen kommen. Danke das diese Idee dich inspiriert hat. Ich heule noch immer total wenn ich mir die Szene mit Mingos Tod durchlese. Ich habe Band 1-6 2 mal gelesen. Das zweite mal in 5 tagen alle. Band 7 einmal. Ich empfele diese Bücher allen weiter. Danke Susanne. Danke’.

AP