Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Blijf bij mij (Maaike & Domenico; dl. 8)

Maaike & Domenico (dl. 8)

  • Auteur: Susanne Wittpennig
  • Illustrator(s): Susanne Wittpennig
  • Serie: Maaike & Domenico
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 22.99
  • Pagina's: 398
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026607882

Ook in dit deel gaat het leven van Maaike en Domenico gaat niet bepaald over rozen. Maaike gaat – voordat ze naar Domenico vertrekt – eerst met haar ouders op reis door Amerika. Ze weet immers niet hoelang haar moeder nog te leven heeft en zo kan ze bij haar ouders zijn. Maar Domenico is niet zo blij met die vertraging. Het achtste deel in de populaire serie van Maaike en Domenico.

Susanne Wittpennig groeit met haar lezers mee en nu Maaike verloofd is, maar nog geen 18 jaar, laat ze de discussie spelen over liefde en seksualiteit bij Maaike en Domenico. Maaike is nog wel erg jong, Domenico is nog steeds niet stabiel. In dit deel blijkt dat Maaike en Domenico besloten hebben geen seks voor het huwelijk te hebben, wat bij leeftijdgenoten openlijk op onbegrip stuit. Het is goed dat Wittpennig dit onderwerp aan de orde stelt, zodat de lezers hier ook over na kunnen denken.

Wanneer Maaike uiteindelijk in Berlijn belandt, blijkt dat er bij Domenico niets veranderd is, hij heeft nog steeds problemen met roken, heeft nu alweer ruzie met jongeren in de flat waar hij woont en is allesbehalve stabiel. Maaike daarentegen is vastbesloten naar school te gaan, daar met vrienden om te gaan en iets van haar leven in Berlijn te maken. Omdat Domenico het huis niet uitkomt én Maaike overmatig wil beschermen, kan het niet anders of dit gaat botsen.

Opnieuw een heftig verhaal, waarbij het lijkt alsof de auteur nu door wil laten schemeren dat een uiteindelijke ‘normale relatie’ met Domenico onmogelijk is.
Bij het lezen van dit deel vroeg ik me af of de auteur niet beter had kunnen stoppen met de serie na het zevende deel. Het lijkt er nu op dat er ook nog een negende deel komt.

Ik vraag me af of er telkens nieuwe fans bij komen, óf dat de eerste fans afgehaakt zijn en deze laatste delen nu door nieuwe fans gelezen worden. Want het eerste deel verscheen al acht jaar geleden in 2005 en de (12-)13-jarige fans van toen zijn inmiddels (20-)21 jaar. Zou het de auteur lukken de fans vast te houden?

Ook dit verhaal is niet altijd even geloofwaardig, te dramatisch, te toevallig en het is jammer dat de (uitzichtloze) situatie van de in de serie voorkomende bij-personen steeds hetzelfde blijft. Alleen Maaike lijkt volwassen te worden. Een negende deel zal ongetwijfeld in Noorwegen spelen.

AP

 

Dit deel heeft ook een versie met een nieuw omslag: BESTEL ONLINE

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE