Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Vet oud! Tweede Wereldoorlog

15 verhalen uit de oorlogsjaren voor jongeren

  • Auteur: Aant Jelle Soepboer Richard Zuiderveld
  • Serie: Vet oud!
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 16.99
  • Pagina\'s: 128
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Karakter
  • ISBN: 9789045214610

Aant-Jelle Soepboer & Richard Zuiderveld zijn twee bevlogen docenten geschiedenis die voor hun doelgroep, middelbare scholieren, op een verfrissende manier mooie verhalen uit de geschiedenis door willen vertellen met de verhalenserie:  ‘Vet oud! Binnenkort verschijnt Vet oud! Tweede Wereldoorlog. We kijken er naar uit!

‘Geschiedenis is niet saai’ willen de auteurs/geschiedenisdocenten met hun ‘Vet oud!’ serie zeggen. En ze vertellen in toegankelijk taalgebruik hun verhalen, afgewisseld met ‘Wist je dat’. In hun verhalen leggen ze verbanden met andere gebeurtenissen uit de geschiedenis, zodat je tegelijk ook begrijpt waarom bijvoorbeeld Hitler zo boos was (hij was niet toegelaten tot de kunstacademie en was teleurgesteld).

De verhalen zijn inlevend verteld, vanuit jongeren, tieners en geven de verschillende kanten van de oorlog aan. ‘Dat is best een knappe jongen’, zei ze ineens terwijl ze verlekkerd keek naar een Duitse soldaat op een paard. Ze zwaaide voorzichtig; de wangen van de jonge kleurden rood toen hij haar zag zwaaien. ‘Het is dan wel oorlog’, zei Greetje, ‘maar er zitten ook wel voordelen aan. Kijk toch eens naar dat snoepje’. 

De verhalen zijn zo spannend, inlevend verteld dat er zonder twijfel bij het voorlezen aan de lippen van de leraar ‘gehangen zal worden’. Dat valt bijvoorbeeld op bij het verhaal over Operatie Market Garden’, de Slag bij Arnhem, waarin twee jonge kinderen, Miep en Freek, een Engelse parachutist vinden die ze na enig twijfelen helpen, waarna de gewonde soldaat perse richting de brug wil en – by the way – nog even een Duitse soldaat neerschiet. ‘What a luck that we saved the mission’, zei Charles (…) Die laatste actie is er wel een in de categorie ‘pief paf poef’, maar de leerlingen zullen zich, als ze  verder nadenken over het vervolg van de Operatie, afvragen of het daarna ook goed afgelopen is met deze stoere, maar gewonde soldaat.

Het is een verdienste van deze jonge geschiedenisleraren dat jongeren geschiedenis op een aantrekkelijke, originele en aansprekende manier meekrijgen. Je blijft doorlezen en wordt steeds meer geïnteresseerd.  Geschiedenis is Vèt! wil de serie duidelijk maken. Hopelijk lezen niet alleen de auteurs, maar ook meer collega-geschiedenisdocenten deze verhalen voor in je klas!

Jongeren zullen door de verhalen begrijpen dat het leven in een oorlog niet alleen spannend, maar ook angstig en onzeker was. Door de afwisselende lay-out, illustraties, foto’s, tekeningen, en ‘wist-je-datjes’ is het een aantrekkelijk geheel.

Een serie die op geen enkele middelbare school (onderbouw) mag ontbreken. Een must in de mediatheek!

Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederland, kijk ook op de website van de canon.

AP

 

Koop dit boek in de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE.