Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Verdrietig

Voelen, denken, doen; dl. 3

  • Auteur: Linda Klein
  • Serie: Voelen denken doen
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 8.95
  • Pagina's: 48
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433767

Verdrietig! Is het tweede deeltje in een serie zelfhulpboekjes over emoties. In dit hippe boekje leren kinderen tussen de 7-12 jaar samen met hun ouders te spreken over hun emotie verdriet. Verdrietig is wel een beetje een treurig boekje. Het gaat over dingen, grote en of kleine die je verdrietig kunnen maken. Verdriet is niet altijd op te lossen.

Dit boekje helpt je om samen met je ouders te praten over je verdriet, Het geeft je handvatten om meer te begrijpen over verdriet, Je ontdekt wat je doet en wat je nodig hebt als je verdrietig bent. Ook lees je hoe God ons troost en hoop geeft in al ons verdriet.

Elk hoofdstukje legt aan de hand van diverse doe-opdrachten, verschillende aspecten van het thema verdriet uit. Kinderen kunnen zo samen met hun ouders stapsgewijs nadenken over hun emotie verdriet, dit benoemen en er mee in gesprek gaan. Ook wordt er een link naar de bijbel gelegd, zoals bijvoorbeeld naar het verdriet van Nehemia en Maria. Maar ook naar de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan aan de hand van het thema inleven meeleven. De hoofdstukjes zijn zo kort mogelijk gehouden, zodat er regelmatig een hoofdstuk gelezen en gemaakt kan worden.

In dit boekje ga je aan de slag met verschillende facetten van verdriet: Zo zijn er hoofdstukken met als onderwerpen: Soorten verdriet, groot en klein, leed, Hoe kun je verdriet uiten, en hoe doe jij dat? Ook is er een hoofdstuk over verschillende oorzaken van verdriet Je kunt namelijk verdrietig zijn omdat je er niet bij hoort., of dat er een gemis is, of dat je erg teleurgesteld bent. Maar ook kun je aan de slag met de thema’s: inleven en meeleven, troosten, het leed in de wereld, spijt, krokodillentranen, en hoop.

Dit tweede deeltje heeft dezelfde opzet als het eerder verschenen deeltje boos. Er komen steeds weer drie elementen terug in het boekje die met een duidelijk icoon worden aangegeven:

  1. Bijbel: samen lezen, praten en ontdekken. De Bijbelteksten staan uitgeschreven. Ze zijn ontleend aan de Bijbel in gewone taal.
  2. Doen: samen praten, spelen, tekenen, kijken, herinneren, bijbel lezen.
  3. Bidden: danken, praten, luisteren naar God. Bij het voorbeeldgebed staan veel bijbelverwijzingen, maar ook liederen die je kunt beluisteren.

Het is een fris, speels dun boekje in drie kleuren. De schetsen zijn vlot en grappig. Deze zullen de kinderen zeker waarderen. Er komen steeds dezelfde symbolen voor. Jammer vind ik dat niet elk hoofdstuk op een nieuwe pagina begint. Hierdoor zit er qua lay-out weinig structuur in voor de kinderen.

Op de site www.royaljongbloed.nl/doeboeken-emoties staat een lessenserie van drie lessen, voor leerkrachten voor groep 6 t/m 8. Hier is ook extra informatie voor ouders te lezen.

LG

 

Koop dit boekje bij uw plaatselijke boekhandel

BESTEL ONLINE