Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Undercover

  • Auteur: Beth Kephart
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 16.99
  • Pagina's: 204
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026612404

Undercover van Beth Kephart is een bijzonder boek.

Een intelligent, mooi en beeldend geschreven boek. Hoofdpersoon is Elisa, die eigenlijk een eenzaam bestaan leeft. Thuis zijn haar moeder en zus, die als twee druppels water op elkaar lijken. Haar vader – op wie Elisa lijkt – is ver weg aan het werk, Elisa mist hem, ze schrijven elkaar brieven. Elisa schrijft en denkt graag in beelden.

Elisa leidt een undercover bestaan. Ze is ghostwriter van korte, beeldende liefdesteksten die de jongens op haar school gebruiken om aan hun geliefde te geven. ‘Je bent zoveel mooier dan gedichten. Laten we een poosje niet meer aan woorden denken’. Lastig wordt het voor haar, als ook Theo van haar brievendienst gebruik wil maken, de jongen die ze steeds leuker gaat vinden. Theo’s vriendin Lila gaat Elisa steeds meer als concurrent zien, waardoor Elisa nog meer geïsoleerd wordt.

 Undercover is een heel bijzonder boek, echt iets voor liefhebbers van taal, de echte leesbeesten, docenten Nederlands.

Een boek waarin de gedichten, de woorden meermalen een dubbele bodem hebben. Ook Elisa’s vader communiceert op deze manier met haar. Elisa leert van haar docent een Boek vol Woorden aan te leggen. Elisa denkt over alles na op een vijvertje in het bos nabij haar huis, waar ze zichzelf vormen van kunstschaatsen aanleert. Als Elisa besluit mee te doen met een schaatswedstrijd groeit ze weer toe naar haar moeder en zus. In de slot-apotheose van het boek doet ze mee in de schaatswedstrijd, waarbij ook Lila, de vriendin van Theo, is.

Undercover is geen oppervlakkig boek, meer een boek voor de fijnproevers. Om te lezen en te herlezen,

Voor mediatheek VO, 15+.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE