Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Tweestrijd

  • Auteur: Paul Dowswell
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 17,99
  • Pagina's: 256
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 9789026623622
  • Bestel nu

Oktober 1944. Opnieuw een spannend avontuur van Paul Dowswell, waarin we meeleven met Tomasz, Marijke en Rolf. Alledrie zijn ze vanuit hun eigen omgeving bij de oorlog betrokken. Hun levens raken steeds meer verstrengeld. Wie van hen zal de oorlog doorstaan? Wie zal de winter niet overleven?

Net als in ’11 november’ van Paul Dowswell, volg je in dit boek het leven van drie jongeren, hoofdpersonen uit verschillende plaatsen. Marijke de Haan uit Nederland, Yvie Russell uit Londen, en Tomasz Nowicki uit Duitsland. Hoe beleven zij de oorlog, hoe komen zij de oorlog door. Overleven ze de oorlog? Wie wel, wie niet? Alle drie hebben ze te maken met de V2-raketten die vanuit Duitsland gemaakt, vanuit Nederland afgeschoten, in Londen terechtkwamen. Wat voor rol hebben zij daarin? Raken hun levens elkaar?

‘Eerst een enorme dreun (…). Daarna een fluittoon en toen een donderklap. (…) Yvie huiverde bij de gedachte. Stel je dat eens voor: in een oogwenk weggevaagd, als een lamp die je uitschakelt. Dat zou iets heel nieuws zijn, en behoorlijk angstaanjagend.

Tomasz is tewerkgesteld in een fabriek waar V2 raketten worden gemaakt, een slavenbaan, waarbij hij zich elke keer afvraagt of hij het zal overleven. Hij krijgt daarna de ‘kans’ om als technicus-vrijwilliger te helpen bij de lanceringen van de V2 in Nederland. Dan bedenkt hij een plan.

Marijke ontdekt dat er vanuit haar dorp V2’s afgeschoten worden. Ze wil iets doen en bedenkt met haar vriend Thijs dat zij foto’s van de raketten wil maken, die Thijs zal doorsturen naar Londen. Een gevaarlijke klus, wat als ze opgepakt wordt? En, hoe komt dat filmrolletje daar?

Yvie is ongerust over de overrompelend-snelle raketten die Londen steeds treffen. Haar familie raakt betrokken bij de criminele activiteiten van haar oom Len en zijn handlanger Denis. Ze ontdekken dat ze hen ‘s nachts heeft afgeluisterd.

Opnieuw een heel spannend verhaal waarin de levens van drie jongeren uit de Tweede Wereldoorlog samen komen.

Het verhaal moet in het begin wel even op gang komen,door soms erg lange zinnen, maar dat wordt gelukkig snel beter. De genoemde plaatsnamen zijn fictief  (behalve Londen). In een epiloog  lees je hoe het verder is gegaan met de hoofdpersonen, 12 jaar na de oorlog, 1957. Hoe zijn ze uit de oorlog gekomen? Welke vragen hebben ze nog?

Voor jongens én meisjes 12+, die van spannende avontuurlijke verhalen over de WOII houden.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of BESTEL ONLINE