Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De berenbeschermers

  • Auteur: Jeannette Donkersteeg
  • Serie: De Sterrentellers, deel 2
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 10,95 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 172
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087183905

INHOUD
Niels en Sem gaan deze zomervakantie naar Levi en Jenthe in Oostenrijk. In de trein maken ze al grappige dingen mee. Als ze eenmaal aangekomen zijn, staat Jenhte’s mond geen moment stil. Er valt ook zoveel te vertellen over Oostenrijk en de streek waarin ze wonen! Er leven allerlei dieren die je in Nederland niet zomaar tegenkomt. Beren bijvoorbeeld. Best spannend. Maar nog spannender wordt het als Jenthe per ongeluk twee stropers hoort praten over het omleggen van een beer. Dat mag niet gebeuren! En hoe gevaarlijk het ook is, de Sterrentellers gaan erop af. Zij zullen die stropers tegenhouden, koste wat het kost! Dat het best gevaarlijk is om dat te doen, ontdekken ze later op een berg, verstopt achter een struik…

Het boek heeft een kleurrijke, vrolijke omslag. De illustratie op de voorkant is vrolijk en passend bij het boek. Dat het ingedeeld is in kaders, vindt het afbreuk doen aan de rest. Het was mooier geweest als het één geheel zou zijn. De gezichtsuitdrukkingen zijn duidelijk en passend.
In het boek staan eenzelfde soort illustraties, in het zwart-wit. Deze ondersteunen het verhaal op een leuke, vrolijke wijze.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken. Deze zijn zowel genummerd als getiteld en van goede lengte.

De personages zijn geloofwaardig geschreven. Het boek krijgt door Sem meer diepgang. Soms lijken deze stukjes wat opgelegd. Ook is het verhaal te logisch als het gaat om de jacht op de stropers. Het stukje over beren en daarna het gesprek tussen de twee mannen komt wat onnatuurlijk over. Het verhaal is verder wel leuk beschreven. De humor en spanning zijn goed gedoseerd. Dat leest fijn.

Kortom, een leuk boek voor kinderen vanaf 10 jaar. Sommige woorden zijn wat moeilijk voor deze leeftijd, maar worden door de context wel duidelijk. Het boek is zeker aan te raden, te meer door de diepere laag van natuurbescherming.

RvL

Bestel online