Terug naar de Titanic

Terug naar de Titanic is het eerste jeugdboek van Judith Janssen. Hoofdpersoon is Jessie, een stoere meid van 11 jaar die wel van avontuur houdt. Maar staat een reis door de tijd ook op haar verlanglijstje?

Toen Jessie ‘s ochtends wakker werd, wist ze niet waar ze is. Het bed voelde anders. Normaal was haar dekbed zacht en donzig, maar nu voelde het zwaar en drukkend. Het rook anders, ze hoorde kinderstemmen in de verte en het leek of haar bed schommelde. Waarom was haar wekker niet gegaan?  Was haar vader al naar zijn werk? Waar was ze?

Een ongelooflijk bijzonder en leuk debuut van Judith Janssen. Hoofdpersoon is Jessie, een stoer meisje van 11 jaar. Ze is net jarig geweest en heeft een mooie bal van haar vader gekregen. En daarmee is iets bijzonders. Haar vader heeft de bal in Ierland gekocht en deze bal brengt Jessie ook in …Ierland.

Wat gebeurt er? Net als Dolf in Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman maakt Jessie een tijdreis. Maar….het gaat heel anders dan bij Dolf van de Kruistocht. Jessie zit niet in een ingewikkelde ‘materie transmitter’ maar….is gewoon aan het spelen met haar nieuwe bal. Ze pakt de bal en ineens is ze ergens anders. ‘Haar oren begonnen te suizen. Haar buik draaide rondjes zonder dat ze misselijk werd en haar hoofd werd licht. Zo licht als een veertje. Misschien zweefde ze in de ruimte. het leek niet op te houden, maar ze had geen tijd om bang te zijn. Het suizen in haar oren werd harder, een hoge fluittoon, tot ineens… BOINK! Op haar knieen viel ze, haar handen op de grond. Auw, riep Jessie uit’.

Jessie weet eerst helemaal niet waar ze is. Gelukkig ontmoet ze John, waar ze mee op kan trekken. Jessie ontdekt dat ze door haar bal op het schip ‘Titanic’ is gekomen en via haar bal is ze ook ‘zomaar’ weer thuis.

Thuis is het niet gemakkelijk. Ze kan haar verhaal aan niemand vertellen. Niemand zou haar begrijpen. Ze wil op internet kijken, maar daar moet haar broer natuurlijk weer bij. Met ruzie gaat ze naar bed. Gelukkig komt haar vader nog even bij haar praten en die vertelt haar over de Titanic. Jessie weet niet wat ze hoort: Gaat het schip zinken? Worden vooral de rijke mensen gered? Hoe kan zij voorkomen dat dit gebeurt? Hoe kan zij John en zijn vader waarschuwen?

Jessie gaat met haar bal weer op tijdreis. Diezelfde nacht gebeurt het. Het schip vaart tegen een ijsschots en begint te zinken. Gelukkig heeft Jessie een slim plannetje bedacht….

Op school moet Jessie een werkstuk maken over een onderwerp waar je iets van weet, wat je interessant vindt. Daar hoeft Jessie niet zo lang over na te denken. Bij de presentatie is het zo stil in de klas dat de juf zegt ‘Geweldig, alsof je er zelf bij bent geweest’.

En Jessie knikte alleen maar’.

Dit boek MOET je echt gelezen hebben. Voor alle kinderen vanaf 9 jaar. Hierna is geschiedenis nooit meer saai.

Rachel (11 jr.) vertelt over dit boek: ‘Een heel fantasierijk boek en daar hou ik van. Ik vind het leuk dat een meisje uit onze tijd de reis op de Titanic meemaakt. Zelf zou ik niet op de Titanic terechtwillen komen. Wie wil er nu op een zinkend schip zitten. Daarom vind ik het ook zo dapper van Jessie dat ze – als ze weet wat er met de Titanic gaat gebeuren – toch terug durft te gaan. Want wat zou er gebeuren als ze haar bal niet terug gevonden had. En, ik wist niet eens dat ze in die tijd al camera’s hadden. Ik vind het ook wel een beetje op Narnia lijken, want Jessie is in ‘haar eigen tijd’ maar heel eventjes weggeweest. En dat was ook zo bij de kinderen in Narnia. Ik zou wel een tijdreis willen meemaken naar de tijd van Mozes en met het volk door de Rode Zee lopen en Farao ontvluchten’.

Marieke (11 jr.): Ik vond dit een heel leuk boek, en ik heb er zelfs mijn boekverslag over gehouden. Het boek is leerzaam en leuk. Eigenlijk ben ik het heel erg eens met Rachel. Ik vond het einde een ‘open einde’.

Mirte (11 jr.) ‘Terug naar de Titanic vind ik een heel leuk boek. Ik wist niet veel van het verhaal van de Titanic. Jessie vond ik heel stoer, ze durft veel. Het is geen tuttig meisje dat problemen heeft. Ik zou misschien ook wel teruggaan om mijn vrienden te helpen. Maar het lijkt me heel gek dat je zomaar op een heel andere plek in een andere tijd terechtkomt. Stel je voor dat Jessie verdronken zou zijn? Hoe zou het dan gegaan zijn?’

Henriëtte (12 jr.): ‘Dit vond ik één van de leukste boeken die ik gelezen heb (Henriette heeft nl. een hele stapel boeken mee naar huis genomen om te lezen). Ik moest heel lang nadenken of dit wel kon. Want het verhaal van de Titanic is echt gebeurd en in dit boek komt het zomaar terug in onze tijd. Als Jessie erachter komt dat de Titanic zal gaan zinken, móet ze terug. Ze moet haar vrienden op het schip redden. Ze gaat terug met spullen van thuis om te helpen. Jessie probeert haar vrienden te redden als het schip gaat zinken. Ik zou het heel gaaf vinden om naar een andere tijd te flitsen en zoiets mee te maken. Dat lijkt me heel bijzonder’.

Kristel (12 jr.): ‘Ik vind het grappig dat John, de jongen op de Titanic denkt dat Jessie een jongen is. Dit vond ik een heel leuk boek, dat komt ook omdat ik veel van geschiedenis houd. Leuk dat Jessie van de tijd nu terug gaat naar de Titanic. En vooral dat ze al weet wat er met de Titanic gaat gebeuren. Ik zou de boot, John en de poesjes ook willen redden’.

Nienke (10 jr.) ‘Ik vond het een heel spannend, leuk boek. Mijn oma vindt het ook een heel leuk boek, ze wil het boek zelfs voor Sinterklaas kopen. Ik zou wel weer teruggaan naar het schip, ook al weet ik al dat het schip zal vergaan. Want ik zou die vrienden wel willen terugzien en ik zou natuurlijk de bal bij me hebben waarmee ik weer naar ‘mijn eigen wereld’ terug kan. Ik vond het echt wel dapper van Jessie dat ze haar vrienden wilde redden. Jessie is ook een slimmerik dat ze kleren pakte van de actrice, anders zouden Jessies vrienden zijn verdronken. Het was heel oneerlijk, de rijken werden gered en de armen verdronken’.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

 

Boekgegevens

Titel:

Terug naar de Titanic

Jaar van uitgave:

2008
2008

Aantal pagina’s:

144
144

Uitgeverij:

Mozaiek junior
Mozaiek junior

Prijs:

11.25
11.25

Deel deze recensie