Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De mysterieuze monnik

  • Auteur: Judith Janssen
  • Illustrator(s): Roelof van der Schans
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 6.99
  • Pagina's: 96
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Mozaiek junior
  • ISBN: 978 90 239 93858

De mysterieuze monnik‘ is een verhaal over lang geleden. Over de tijd voor de 80-jarige oorlog, toen veel mensen nog dachten dat je een ‘aflaat’ moest kopen, om vergeving van je zonden te krijgen. Toen de meeste mensen nog geen eigen Bijbel hadden, omdat de pastoor wel uit de bijbel las. De pastoor las ook nog in het Latijn. In die tijd was er een mysterieuze monnik Luther, die ruzie kreeg met de rooms-katholieke kerk.

Luther had in de bijbel gelezen dat je vergeving van je zonden krijgt als je in God gelooft. Luther wilde dat de mensen dat ook zelf, in hun eigen bijbel, in hun eigen taal, konden lezen.

En daarover gaat dit mooie boek voor de bovenbouw van de basisschool. Als Simons moeder is overleden, is Simon bang dat zijn moeder naar de hel is gegaan. Hij wil een aflaat voor haar kopen, zodat haar zonden vergeven zijn. Maar dan hoort hij wat anders….

Het boek speelt zich af aan het eind van de Middeleeuwen, een tijd waarin de veelal ongeletterde burgers vaak bijgelovig waren. Ze wisten maar weinig van de bijbel en het geloof. Daarom was het ook van zo groot belang dat de Reformatie kwam. Simon, de hoofdpersoon in dit verhaal, ontmoet Luther. Het is een prachtig verhaal over vertrouwen en geloof en laat zien hoeveel we te danken hebben aan Gods werk door Luther, die de bijbel dicht bij het gewone volk bracht. Een verhaal dat ons het belang duidelijk maakt van het zelf kunnen lezen van de Bijbel.

Voor jongens en meisjes van groep 6-8. Als je meer wilt weten over Maarten Luther is deze website iets voor jou. En wil je meer weten van de eeuw waarin dit gebeurde, kijk ook bij de canon over de beeldenstorm.

Nienke (10 jr.): ‘Dit is een leuk en interessant boek, want je leert er ook wat van. Ik had het pas op school over Maarten Luther met geschiedenis, en toen heb ik dit boek nog ’s gelezen. Ik vind de voorkant heel aantrekkelijk, ook de tekeningen in het boek zijn mooi. Ik vind het boek mooi geschreven. Het is zielig dat de moeder van Simon dood ging aan de pest. De priester ging de moeder van Simon bij haar sterven niet zalven, omdat hij bang was zelf ook de pest te krijgen. Ik raad dit boek aan aan jongens en meisjes vanaf 9/10 jaar. Als je van geschiedenis houdt, is dit een heel mooi boek. Je kon merken dat veel mensen in die tijd nog bijgelovig waren, omdat Simon en zijn vriend Rudolf dachten dat er een heks in het water zat, terwijl het gewoon wier was. Het was dapper dat Simon zomaar alleen op zoek ging naar Luther, daarom vind ik hem een held’.

Rachel (10 jr.): ‘Het is een heel mooi boek omdat het én bedacht en tegelijk ook waargebeurd is, het verhaal van Luther. Ik denk dat het meisje de deur helemaal niet open mag doen voor Simon. Dat mocht vast niet in die tijd’.

AP