Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Geen gezicht

  • Auteur: Helga Warmels
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 8.95 (actuele prijs klik op: bestel online)
  • Pagina's: 95
  • Uitvoering: Gebonden
  • ISBN: 9789026605895

Op een feestje loopt de 13-jarige Marit zware brandwonden op. Ze ligt in brandwondencentrum van het ziekenhuis en ontdekt langzamerhand wat er eigenlijk met haar gebeurd is. In de spiegel kijken doet ze liever niet. Ze droomt rare dromen en haar wereldje is ineens erg klein, maar ook heel veilig. Ze probeert er achter te komen, wat zich nu echt heeft afgespeeld en waarom en vooral door wie? Waarom deed hij het? En waarom laat haar beste vriendin niks meer van zich horen

Marith is boos op de klasgenoot die het ongeluk heeft veroorzaakt en voelt zich in de steek gelaten door haar beste vriendin, die niks van zich laat horen. Maar nog het meest worstelt ze met zichzelf. Wat moet ze voortaan aan doen? Ze is op zoveel plekken verbrand? Gelukkig helpen verplegers haar om over het ongeluk te praten en laten ze haar ook de keerzijde van het ongeluk zien.
Stapje voor stapje keert Marit terug naar het normale leven, en ontdekt dat de vlammen niet alleen bij haar sporen hebben achtergelaten…

Een jeugdboek waarin je ontdekt dat een ongeluk ook gevolgen heeft voor de veroorzaker en er meerdere kanten aan een zaak zitten. Warmels gaat de gevoelens niet breed uitmeten, maar laat ruimte voor je eigen gedachten. Het gesprek met Jens is ultrakort, kort maar krachtig.
Het lijkt me dat het in het totale verhaal wel erg snel is dat Marith na anderhalve maand én ver is in haar genezingsproces én in het ‘vergeven’ van de dader. Het vergeven van zoiets groots heeft juist veel tijd nodig. Dat zou de leidraad van het verhaal kunnen zijn. Ook de moeder van Marith begint erg snel over 70 x 7 maal vergeven. Eigenlijk een beetje een gemiste kans. Ook durft Marith een gesprek aan met ouderejaars klas met pesters op school. Maar misschien is dat in ‘real life’ ook zo..

Een mooi boek over een heftig onderwerp. Een boek om verder over na te denken en door te praten. Een verhaal dat je niet zomaar loslaat.
Heel geschikt om te gebruiken bij een project over dit onderwerp. Heel geschikt voor bovenbouw basisschool en onderbouw VO.

‘Geen gezicht’ is een deel van de serie ‘Buitenbeentjes’.

AP

 

BESTEL ONLINE