Thuis

Jing is een meisje van ongeveer acht jaar. Ze is geadopteerd uit China en woont bij lieve ouders. Ze hoort bij een lieve familie. Ze heeft nooit veel nagedacht over ‘geadopteerd zijn’. Tot juf op school een project ‘Mijn familie’ start. Ineens realiseert Jing zich dat ze helemaal niet op haar familie lijkt. De klasgenootjes krijgen het ook door en vragen ‘Juf, is Jing wel echt?’

Een prentenpraatboek om met kinderen van 6-10 jaar te praten over geadopteerd zijn. Hoor je er wel bij? Ben je wel echt? Waar is je thuis? Is je huis wel je thuis?

Vrouwke Klapwijk wil met dit boek het onderwerp bespreekbaar maken. Ze laat zien dat het gewoon is om hier vragen over te hebben. Ze laat ook zien dat klasgenootjes wel eens heel akelige opmerkingen kunnen maken en dat zelfs juffen soms helemaal niet opletten als er zo’n onderwerp aan de orde komt. (hopelijk zelden!). Co-auteur Annerieke Berg is adoptiemoeder/ervaringsdeskundige.

Het gezin van Jing is een gewoon gezin, waar kinderen om elkaar denken, maar ook wel ‘s ruzie maken. Jing maakt in het boek kennis met een Chinees meisje die met haar ouders in de buurt woont en die zelfs een echt babybroertje heeft,dat op haar lijkt…. Het verhaal laat zien dat er het meeste begrip komt, door informatie te geven. Zo vertelt Jing haar klasgenootjes in een spreekbeurt over China.

Het boek is prachtig geïllustreerd met mooie gevoelige tekeningen in zachte kleuren. De tweede helft van het boek is het ‘praatgedeelte’. Hierin zijn mogelijke vragen van kinderen opgenomen, verluchtigd met foto’s. Vragen rond de betekenis van adoptie, rond het gemis of boosheid, rond loyaliteit/rivaliteit in het gezin, vragen voor kinderen die graag praten of juist niet willen praten. In dit gedeelte van het boek zijn de vragen beantwoord door een psycholoog, gespecialiseerd in hechting, adoptie.

Een boek dus voor ouders & kinderen samen. Om samen te lezen, om weg te leggen en nog ‘s op terug te komen. Want adoptiekinderen van de basisschoolleeftijd worden zich langzamerhand bewust van hun afkomst. Dan kunnen deze verhalen helpen om verwarde gevoelens onder woorden te brengen. Lieke, zelf een geadopteerd meisje, vertelt dat zij er ook niet van houdt om op te vallen en dat ze ook wel eens zou willen weten hoe haar Chinese ouders er uit zien. Ze vindt de vragen achterin het boek best goed. Zij vertelt erbij dat ze zich – ondanks haar vragen over hoe ze in Nederland is terechtgekomen – wel thuis voelt in Nederland en gelukkig is. Door dit boek ging ze met haar ouders over de adoptie praten.

Voor alle docenten basisonderwijs: zodat ze met voldoende invoelingsvermogen omgaan met geadopteerde klasgenootjes. Voor alle ouders (en kinderen) die kinderen geadopteerd hebben (geadopteerd zijn) : misschien is dit het boek dat een opening tot praten over dit onderwerp geeft.

De familie Van der Staaij, ervaringsdeskundigen, schreven in het RD een mooie recensie van dit boek.

Over dit onderwerp zijn meer kinderboeken:

Voorjaar 2013 verscheen bij Gebr Koster Het voorleesboek van Lin – over een 5-jarig geadopteerd meisje dat een babyzusje uit China krijgt en van Roland Kalkman verscheen de trilogie Rosa/Maria/Rosa en Maria, Den Hertog.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

 

 

 

Boekgegevens

Titel:

Thuis

Jaar van uitgave:

2012
2012

Aantal pagina’s:

48
48

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

19.95
19.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.