Super Samaritaan

Super Samaritaan is uit. Een kinderbijbel die  helemaal geschreven is door meesters en juffen van Nederland. Ze deden mee aan een wedstrijd van het Nederlands Bijbelgenootschap. In deze bijbel staan de 15 winnende Bijbelverhalen. Het boek ziet er mooi uit omdat het geïllustreerd is door kinderen van de basisscholen die óók meededen met de wedstrijd. Daarom zie je de winnende tekeningen door het hele boek heen en natuurlijk op het omslag.

Wat een leuk initiatief en wat is het een mooi boek geworden. Je kunt aan de verhalen wel zien dat de Nederlandse meesters en juffen van kinderen, van Bijbelverhalen en van verhalen vertellen houden.

Een erg mooi én heel actueel, eigentijds verhaal is het titelverhaal ‘Super Samaritaan’ geschreven door juf Mirjam Wolters van Basisschool De Morgenster uit Sleeuwijk. Ze laat heel mooi zien dat het praten over vreemdelingen, mensen waar we niet zoveel van af weten, van alle tijden is. En gastvrijheid ook. En hoe de werkelijkheid soms heel verrassend kan zijn, zoals zoveel verhalen uit de bijbel. Ze noemt de samaritaan uit het bekende verhaal een ‘Super Samaritaan’. Wat mooi gevonden. Een prachtig verhaal, terecht opgenomen in deze bijbel. Hopelijk gaat Mirjam meer Bijbelverhalen schrijven, ze heeft talent.

Wigcher Verstraete van de Joh. Bogermanschool uit Leeuwarden schreef het verhaal ‘Hij leeft’ over de Paasmorgen, vanuit de kleine Joshua. Hij mag van zijn vader niet naar de graven gaan. Hij is al vroeg wakker en ziet de drie vrouwen naar het graf gaan, verdrietig. Hij ziet ook hoe ze even later, rennend en vol verbazing pratend, over Jezus die niet meer in het graf ligt, over Jezus die leeft! Joshua roept zijn vader gauw om dit nieuws te vertellen en samen zien ze Petrus aan komen rennen. Even later horen ze ook hem zeggen ‘Zou het dan echt waar zijn’? Prachtig inlevend Bijbelverhaal dat de verbazing en het blijde geluk over het Paasverhaal doorgeeft.

Het is heel mooi dat diverse meesters en juffen een bijzonder perspectief kozen om het verhaal te vertellen. Zo schreef Hans Aalbersberg het verhaal van het dochtertje van Jairus vanuit het meisje. Je hoort de reactie van de bezorgde ouders, het meisje snapt niet zo goed waarom ze zo doen, maar ze heeft het wel vreselijk warm. Je gaat mee in de koortsdromen van het meisje en loopt met haar vader en Jezus mee in de stoet en zo maak je alles mee. Mooi en bijzonder! ‘Jezus zegt ‘Je zult wel trek hebben na al die belevenissen’. (…) en het meisje krijgt van Jezus een stukje brood ‘Voor de schrik’, zegt Jezus.

Er zijn nog veel meer mooie verhalen (natuurlijk allemaal!), om er nog een paar te noemen. Het verhaal van Kain, verteld vanuit Kain zelf, hoe het allemaal ging en hoe hij nu eenzaam over de aarde loopt. Het verhaal van Noomi: de oma met twee namen.

Kortom: dit is een prachtig initiatief om aan meesters en juffen te vragen een Bijbelverhaal te schrijven én door kinderen te laten illustreren.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Super Samaritaan

Jaar van uitgave:

2014
2014

Aantal pagina’s:

96
96

Uitgeverij:

Nederlands Bijbelgenootschap
Nederlands Bijbelgenootschap

Prijs:

12.50
12.50

Deel deze recensie