Storm (Nick Garlick)

Lees ‘Storm’: Een prachtig boek, een nieuwe klassieker, must voor 10+, een must voor elke leesbibliotheek van de basisschool en ook wel voor 1e jaren VO. Storm is het verhaal van de 12-jarige Flip. Als Flip geen ouders meer heeft, wordt hij oom Andries opgehaald om bij zijn gezin op het (fictieve) Waddeneiland Mossum te komen wonen. Daar ontdekt hij dat hij van paarden houdt (en paarden van hem).

storm

De 12-jarige Flip komt uit Amsterdam. Zijn moeder is weggegaan vanwege Flips vader, die een dief is. Ze wil geld verdienen en daarna Flip ophalen. Maar dan verdrinkt Flips vader op een nacht. Zijn oom Andries, een broer van Flips vader, komt hem ophalen om bij hem in hun gezin op het eiland Mossum te komen wonen, en bij tante Elly en Renske. Daar ontdekken ze dat Flip van paarden houdt. ‘Houd je van paarden? vroeg ze aan Flip. Ik heb nog nooit een paard van dichtbij gezien, antwoordde hij. Hij verbaasde zich over Leila’s gedrag, maar moest toegeven dat hij het wel leuk vond. Hij vond de nabijheid van het paard kalmerend. Troostend. ‘Nou, als ze allemaal zo reageren, zei tante Elly, ‘dan zit je goed op Mossum. We hebben hier veel paarden’.

Flip gaat zijn oom helpen op de boerderij. Naast zijn ‘zusje’ Renske, is er nog  een ander meisje dat regelmatig opduikt, dat Flip ‘het spookmeisje’ noemt, omdat ze heel bleek is en nooit iets zegt. Waarom, dat weet Flip niet. Het geheim van het mysterieuze spookmeisje speelt door het hele verhaal heen. Flip ontdekt dat er drie pesterige broertjes met een nare vader rondlopen en dat oom Andries en meneer Bouten bij de reddingsbrigade horen. De reddingsboot is regelmatig nodig bij een storm.

Daar ontmoet Flip het paard ‘Storm’, in de zee in een storm. Flip noemt het paard ‘Storm’ omdat hij het in een storm gevonden heeft, een naam die heel goed past bij het paard. Flip vindt troost bij het paard en het paard bij hem. Maar Storm zorgt ook voor veel onrust. Flip heeft het daardoor heel druk, want hij wil dat ‘Storm’ bij hem blijft en niet weg hoeft. Maar, het blijkt dat er iemand is die een eind wil maken aan het boerderijleven van Flips oom. Iemand die ook ‘Storm’ van Flip af wil pakken. Hoe zal dat gaan? Is het te voorkomen? Of moet Flip zijn paard afstaan? En moeten oom Andries en zijn gezin van het eiland af? En ziet hij zijn moeder ooit terug?

Storm is een prachtig verhaal over het leven in een kleine gemeenschap op een (fictief) Waddeneiland, maar vooral een verhaal over het opgroeien van een jongen in moeilijke omstandigheden, over vriendschap, moed, geduld, liefde voor een paard, jezelf overwinnen, samenwerking, en over de zee, onweer en storm. Ook een heel mooi verhaal om voor te lezen in de klas.

Een klassiek verhaal dat erom vraagt verfilmd te worden. Hopelijk leest regisseur Steven de Jong dit boek binnenkort. Het zal ook als film een klassieker worden.

De Engelstalige Auteur Nick Garlick woont in Utrecht. Luister hier hoe auteur Nick Garlick voorleest uit ‘Storm’.

Kijk hier naar de trailer over ‘Storm’.

Leonie (12 jr.): Ik  vond het een heel mooi boek, spannend, maar ook zielig. Flip heeft ‘niemand’ meer en moet naar  zijn onbekende oom en tante. Heel mooi vond ik de verhalen over het paard en dat Flip sowieso vriend van het paard wilde blijven en dat hij zijn paard redt uit het drijfzand. Omdat Flip hulp nodig heeft, moet het ‘spookmeisje’ gaan praten!  Dit boek wilde  ik steeds door lezen, ook al was het heel laat. Ik raad het mijn vrienden aan omdat het een heel mooi boek is. Het is leuk voor jongens én meisjes.

Thirza (11 jr.):  Ik vond het een heel leuk boek, het was telkens weer spannend. Als er weer een avontuur was opgelost, kwam er weer een volgende. Als ik Flip was, zou ik het wel raar en spannend vinden om bij een onbekende oom en tante te moeten wonen. Telkens  vroeg ik me af wanneer het ‘spookmeisje’ zou gaan praten, eigenlijk was ik ook benieuwd waarom ze niet praatte. Dit boek vind ik een aanrader voor mijn vriendinnen en klasgenoten omdat het een spannend boek is. Ik vond het een heel goed en speciaal boek!

Gideon (bijna 14 jr.): Ik vond het een geweldig boek. Je kan niet meer stoppen met lezen als je eenmaal begonnen bent. Je kunt je het helemaal inleven en je ziet het helemaal voor je.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Storm (Nick Garlick)

Jaar van uitgave:

2016
2016

Aantal pagina’s:

240
240

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

14.99
14.99

Deel deze recensie