Storm

2017 is het jaar waarin we herdenken dat Luther 500 jaar geleden zijn 95 stellingen op een kerkdeur in Wittenberg, Duitsland spijkerde. Hij was het niet eens met de macht van de katholieke kerk en de rol van de paus. Het begin van de Reformatie. Zijn teksten konden verspreid worden dankzij medewerking van bevriende drukkers. Daarover gaat ‘Storm – Letters van Vuur’.

Half januari ’17  is de première van de film ‘Storm’ Letters van vuur. Een speelfilm met het verhaal over een drukkersgezin uit Antwerpen ten tijde van de Reformatie. Hoofdpersoon is Storm, zoon van Klaas de drukker. Als hij ontdekt dat alle boeken van een plaatselijke drukker op een brandstapel worden verbrand, weet hij dat ook zijn vader en hun drukkerij niet veilig zullen zijn voor de Inquisitie, die strijd tegen mensen die ‘het nieuwe geloof’ aanhangen. De auteur schreef dit boek op basis van haar scenario voor de speelfilm Storm Letters van Vuur.

Dit is een spannend verhaal uit 1521, Antwerpen, het gaat over een belangrijke tijd in de (kerk-)geschiedenis. Hoofdpersoon is de 12-jarige Storm, hij is de zoon van drukker Klaas Voeten, waar hij ook leerling-drukker. Hij doet erg zijn best om te laten zien dat hij geschikt is om later zijn vader op te volgen als drukker. Storm ontdekt dat zijn vader iets voor hem verborgen houdt: zijn vader wil een manuscript van Maarten Luther drukken, de Duitse monnik die heilige huisjes in de katholieke kerk wil omgooien. Luther is de man die ingaat tegen de macht van de katholieke kerk, tegen de aflaten die de kerk geld oplevert en mensen zogenaamd vergeving van hun zonden geeft en de man die tegen de macht van de paus ingaat. Storm weet niet goed wat hij ervan moet denken. Hij weet wel dat zijn moeder het niks vindt, als overtuigd katholiek, maar zijn vader…

In de stad Antwerpen wordt een andere drukker veroordeeld door de Inquisitie, zijn mooie gedrukte boeken worden verbrand. Dan weten Storm en zijn vader dat het ook voor hen gevaarlijk wordt. Tijdens het drukken van een belangrijke brief van Maarten Luther wordt vader gearresteerd, maar Storm weet met het gewraakte letterzetsel te vluchten. Hij vindt onderdak in ondergronds Antwerpen bij  weesmeisje Marieke die hem helpt. Hoe kan Storm zijn vader helpen, zijn moeder geruststellen en proberen te voorkomen dat zijn vader op de brandstapel komt?

Een spannend, soepel verteld verhaal voor jongens en meisjes. Je leest dat de ideeën van Maarten Luther revolutionair en levensbedreigend waren. Storm – Letters van Vuur – is een fictief verhaal dat geschreven is bij de gelijknamige film die half januari in première gaat. Dit is het boek bij de film, met mooie foto’s uit de film. Hoewel de auteur personages en situaties bedacht heeft, is het goed om te weten dat Maarten Luther, inquisiteur Frans van der Hulst en de abt Jacob Proost echt hebben bestaan.

Auteur Karen Horst vertelt achterin het boek dat het onderwerp uit dit boek ook nu nog actueel is, omdat er nu, 500 jaar later, nog steeds mensen vervolgd worden om wat ze geloven, denken of zijn. En dat is helaas maar al te waar.

Een historisch én actueel verhaal voor alle jongens/meisjes 10+, groep 7-8 basisschool, onderbouw VO. Om over te praten in lessen geschiedenis, maatschappijleer, kerkgeschiedenis en als het gaat over ‘omgaan met verschillen, anders zijn’, mensenrechten, tolerantie. Een boek/film dus met een breed bereik. En natuurlijk is dit verhaal, voor iedereen die met kinderen/jongeren aandacht wil schenken aan (Refo500) het begin van de reformatie, een must.

Goed nieuws is dat dit actuele onderwerp én de herdenking van Refo500 door dit boek en de film breed aandacht zullen krijgen. Kijk ook op FB Stormdefilm – trailer Storm de film – Instagram: Storm de film.

In 2019 kwam dit boek opnieuw uit, nu bij uitgeverij Columbus

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Storm

Jaar van uitgave:

2022
2019

Aantal pagina’s:

88
209

Uitgeverij:

De Banier
Columbus

Prijs:

€ 9,95
12.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.