Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Stille nacht

  • Auteur: Jeannette Donkersteeg
  • Illustrator(s): Trish Flannery
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087180768

Een kerstverhaal over het bekende kerstlied ‘Stille nacht’, een lied dat 100 jaar geleden voor het eerst gezongen werd op een koude kerstavond in Oostenrijk.

Het is het jaar 1818: Bibberend van de kou kijkt Karl uit over de
bevroren rivier. Aan de overkant ligt het dorp waar hij woont: Obersdorf. Zijn dorp ligt er stil en verlaten bij. Nergens klinkt muziek of zie je lichtjes. Zelfs de mensen kijken treurig. En dat terwijl het bijna kerstfeest is! Dat moet anders! vindt Karl en hij gaat op zoek naar iets bijzonders. Iets bijzonders voor het kerstfeest. Maar hoe Karl ook zoekt, hij vindt niets bijzonder. En dan gaat het orgel van de Sint-Nikolauskerk ook nog kapot! Zal het kerstfeest nog iets bijzonders kunnen brengen in het sombere Obersdorf?

Inhoud: ‘Stille Nacht’ is een prachtig geïllustreerd en warm kerstverhaal over hoop en de moed om die hoop vast te houden, soms tegen beter weten in!

Illustraties: De illustraties van Trish Flannery  zorgen ervoor dat je je even terug in de tijd waant; terug naar het begin van de negentiende eeuw. De hoofdpersoon Karl komt op elke bladzijde terug. Zijn gezichtsuitdrukkingen zijn sprekend en passend bij de loop van het verhaal. Het kleurgebruik is warm.

Taalgebruik: De opbouw van het verhaal is duidelijk. Er wordt veel tekst gebruikt en de omschrijvingen zijn soms lang. Daardoor laat het verhaal weinig aan de fantasie, beleving van de lezer over. De vraag is of een jong kind zich goed kan identificeren met het verhaal omdat de woordkeus soms wat ver van het bed staat van een kind. De vele sprongen in de tijd brengen de lezer soms in verwarring..

Oordeel: Aan het einde van het verhaal blijkt dat de schrijfster Jeannette Donkersteeg haar jonge lezers ook wil informeren over het ontstaan van het bekende kerstlied:’ Stille Nacht’. Een originele vondst voor volwassenen maar het was voldoende geweest om aan te sluiten bij de belevingswereld van het jonge kind en het ‘dichtbij’ huis te houden;  dichtbij de kern van dit mooie verhaal, namelijk dat ‘kleine, soms schijnbaar onbelangrijke dingen kunnen uitgroeien tot iets bijzonders!’

EW

 

 

Koop dit prentenboek bij uw boekhandel

of BESTEL ONLINE