Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Tim en Tommie

  • Auteur: Annemieke van de Geer
  • Illustrator(s): Mirjam Schiebaan
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 11.95
  • Pagina\'s: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087180690

Een prentenboek met tekst op rijm over de twee broertjes Tim en Tommie die samen van alles beleven: Tim en Tommie zijn twee broertjes. Ze lijken heel veel op elkaar. Ze dragen allebei een petje en hebben ook hetzelfde haar.

Tim en Tommie doen van alles. Zij maken een hut en gaan naar een zendingsmarkt. Daar mogen zij paardje rijden, maar als Tim met zijn tong klakt, gaat het paard rennen en neemt het opeens een reuzensprong. Hoe loopt dat af?

In ieder verhaaltje gebruiken zij hun fantasie om van het spelen een leuk spel te maken, dat doen ze bijvoorbeeld door in in hun spel rollenspelen te gebruiken. Stiekem maken zij ook een mooie verrassing voor oma. En Tommie moet als parachutist ook een keer een noodlanding maken, maar die komt op een andere plek dan zij hadden gedacht… Tim en Tommie komen erachter dat het lastig is om de skelter goed te sturen als je er heel hard mee rijd, want zij raken van het pad af. En als je zo hard rijd, is het lastig om op tijd te remmen.

Doordat de tekst op rijm geschreven is, kunnen kinderen de zinnen makkelijk aanvullen. Het boek bevat leuke verhaaltjes over de twee broertjes Tim en Tommie, die van alles meemaken. Zij bedenken leuke spelletjes, ondernemen grappige dingen, helpen opa op de boerderij, zorgen voor verrassingen en zijn dikste vriendjes van elkaar. De verhaaltjes zijn ontspannen, leuk en grappig. Ze sluiten bovendien goed aan bij de leefwereld van jonge kinderen. De stukjes zijn dan ook op kleuterniveau geschreven.

De gerijmde tekst loopt niet altijd lekker: ‘’Dat is een prima plan’, zegt Tommie. ‘Jij bent de opperkapitein. En ik de stuurman. Touwen los nu, daar gaan we al, het gaat heel fijn!’’. In de derde versregel lijkt het woordje ‘nu’ overbodig te zijn. Dit komt wat vaker in het boek voor. Ook staan er in de tekst wat woorden in kleur afgedrukt, waardoor het geheel wat onoverzichtelijk wordt. Dit kan storen bij het lezen.

De prenten zijn grappig en visualiseren de bijbehorende tekst. De kleuren zijn helder en vrolijk, zoals de omslag ook uitstraalt. De korte verhaaltjes zijn leuk om voor te lezen aan peuters en kleuters.

RM

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE