Stad en land…

“Yes! Een nieuwe Arend van Dam!” Dat was de reactie van mijn achtjarige dochter toen ze Stad en land bij binnenkomst op de eettafel zag liggen. Zelf werd ik ook blij toen ik het negende deel uit deze serie van Arend van Dam en Alex de Wolf thuisgestuurd kreeg;  waarover zullen deze 50 nieuwe voorleesverhalen gaan? Wat valt er deze keer allemaal te ontdekken en te leren? Mijn dochter noch ik werden teleurgesteld, ook dit deel is weer zeer de moeite waard.

In Stad en land staan ‘50 voorleesverhalen over mens en natuur in Nederland’, in de breedste zin van het woord. De verhalen gaan over dinosauriërs en vogels, kunstorganen en seizoenen, bevers, boerderijen, zintuigen en nog veel meer. Zeer uiteenlopende onderwerpen dus, tot een mooi geheel geïllustreerd door Alex de Wolf.

Ik pik er een paar verhalen uit:
Parasieten, een verhaal over ‘de luizenmoeder’. Bekend bij alle schoolgaande kinderen van de periodieke controles, vooral na de schoolvakanties. Moederluis legt aan haar babyluisje uit hoe te overleven en voort te planten op een mensenhoofd. Leuk gevonden, informatief en toch grappig. In het verhaal komt ook het schilderij ‘Moedertaak’ van Pieter de Hooch voorbij, dat in het Rijksmuseum hangt. Dit schilderij staat ook in het Grote Rijksmuseumvoorleesboek. Leuk om erbij te pakken en de overeenkomsten te zoeken tussen het schilderij en de illustratie van De Wolf bij het verhaal!

Klimaat, het weer laat zijn sporen na. Een actueel thema, nu de wereld geconfronteerd wordt met de gevolgen van de klimaatverandering. In het kort wordt er vertelt over het boek ‘Duizend jaar weer in de Lage Landen’ van Jan Buisman. Samen met het verhaal Angst voor de zee – mannen met plannen goed te gebruiken in de aardrijkskundeles, over Nederlands altijddurende gevecht met het water.

Filmen in de Oostvaardersplassen, nieuwe wildernis. Een verhaal waarin duidelijk wordt dat de natuur naast mooi ook wreed kan zijn:
‘Daar is ze weer’, zegt de cameraman naar het scherm wijzend. De konikpaarden staan op een kluitje bij elkaar. Zo beschermen ze zich tegen de snijdende kou. Een veulen scharrelt eenzaam rond op zoek naar eten. ‘Ze had veel eerder moeten eten. Nu is het te laat. Wil je dit echt in de film hebben?’ De regisseur knikt. ‘Dit is hét verhaal van de nieuwe wildernis. Alleen de sterkste dieren overleven. Dieren die doodgaan dienen als voedsel voor anderen dieren.’  Een thema dat overigens in meer verhalen voorkomt, zoals in dat van de gieren in Artis.

Bij het eerste verhaal in het boek, over de oorsprong van het leven, zullen veel christelijke ouders nog wel een en ander toe te voegen hebben. Een mooie aanleiding om hierover met je kind in gesprek te gaan.

In het verhaal over Oerbos, Het Solse Gat wordt ‘het eeuwenoude verhaal over de geheimzinnige plek in de buurt van het dorpje Drie’ vertelt:
Een enkeling beweert zelfs in de mistige avondschemering een optocht te hebben gezien. En optocht van de geesten van de dode monniken. Zacht kermend lopen ze in rondjes rond het gat.
Voor sommige kinderen is dit wellicht wat eng, maar een verhaal overslaan kan geen kwaad. Bij het volgende verhaal kan er zo weer verder worden gelezen.

Al met al een mooie, zeer leerzame uitgave -mèt poster- met het bekende ‘Arend en Wolf-grapje’ in een aantal illustraties. Let er maar eens op! Dit boek verdient een plekje in elk bovenbouwlokaal en is een echte aanrader voor alle kinderen die van de natuur houden. Voorlezen maar!

Andere uitgaven om erbij te lezen:

  • Het grote Rijksmuseum Voorleesboek bij het verhaal over de luizenmoeder
  • Het meisje met de parel, over de meesterwerken van het Mauritshuis bij het verhaal over het Puttertje
  • Erop of eronder, over het ontstaan van Nederland als land en het eeuwigdurende gevecht tegen het water bij de verhalen over het klimaat en de angst voor de zee
  • Het supergeheime dagboek van topnerd Tycho, bij het verhaal over het ontstaan van het leven

 

GO

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Stad en land…

Jaar van uitgave:

2017
2017

Aantal pagina’s:

176
176

Uitgeverij:

Van Holkema & Warendorf
Van Holkema & Warendorf

Prijs:

17.99
17.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.