Silvester …en de vreemde voorouder

‘s Nachts droom ik dat ik in het Woud van Ongenade loop. Er zitten onbarmhartighe menschen achter me aan. Ik hoor enge geluiden en het water stijgt snel. Gelukkig kan ik zwemmen. En mijn achtervolgers kunnen dat niet. Hoop ik.

Willeke Brouwer is lekker bezig. Ze won de EigenWijsPrijs 2016  met ‘Silvester en de bizarre verhuizing’, schreef direct daarna ‘Silvester en de brand in IJsselbroek’ en nu het actieboek voor de bovenbouw van de basisschool ‘Silvester en de vreemde voorouder’.

We hadden al gemerkt in het boek over Silvester en de brand, dat er vroeger in de buurt van Silvesters huis een ridder Zwier woonde.  In dit boek werkt de klas aan een nieuw thema: ‘voorouders’. Ze moeten een stamboom maken en bezoeken een expositie van een opgraving in Stadshaven, een nieuwe wijk. Sil vindt het maar gek ‘al die nieuwe huizen in een weiland’.  Ook in dit deel komt de tegenstelling stad-platteland terug.

Silvester krijgt  spannende verhalen te horen over Ridder Zwier van Voorst, zodat hij er ‘s nachts over droomt…Natuurlijk probeert hij bij de tentoonstelling even of het zwaard echt scherp is. (Ja dus!) Het is dus allemaal niet zo saai als hij eerst denkt.

En zijn opa heeft ook al zulke rare verhalen. ‘Jij breide? Jazeker’, zegt opa. Dat moest. Wij waren met zeven jongens thuis en mijn moeder Betje kon niet zelf alle borstrokken breien. Dus moest ik helpen (…) ‘Maar wat zijn borstrokken? ‘Dat zijn een soort hemden. En dan niet dan dunne katoen zoals jij om je verwende lijf hebt. Nee. Van 100% echte dikke kriebelwol’.

Sil vergeet de vragen uit zijn BVS niet (Belangrijk Vragen Schrift). ‘‘Opa’. Zeg het ‘ns’. Bestaat God? ‘Toe maar! Wat een goeie vraag zo bij de koffie’.

De metaaldetector van Sil vindt iets heel bijzonders. Ze graven botten van iemand op. Van Ridder Zwier? Buurman Jan? Ze geven de botten een mooie naam ‘Elegast’. Tot opa langskomt en de botten eens goed bekijkt. Meneer Elegast is ….. (lees dat zelf maar!)

Willeke ziet opnieuw kans een grappig en vrolijk boek te schrijven – dat er weer erg leuk uitziet met haar tekeningen erbij – en waarbij ze tussendoor informatie verweeft over vroeger, Ridder Zwier, en over het leven van haar opa en oma vroeger, met natuurlijk de Belangrijke Vragen van Silvester.

De serie Silvester is een gouden greep, leuk geschreven, veel humor, grappige plaatjes, een ‘twist informatie ertussendoor’ aangevuld met ‘Belangrijke Vragen’. Knap als je dit allemaal op een luchtige manier kunt brengen, in een boek dat alle kinderen willen lezen, ZELFS de jongens & meisjes die niet van lezen houden.

Dus..kijken we uit naar het volgende deel van Silvester. Iets met een varken. Ieww!

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of BESTEL ONLINE

 

 

Boekgegevens

Titel:

Silvester …en de vreemde voorouder

Jaar van uitgave:

2016
2016

Aantal pagina’s:

96
96

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

4.95
4.95

Deel deze recensie