Silvester …en de brand in IJsselbroek

Na ‘Silvester en de bizarre verhuizing’ is dit het tweede – vrolijke – boek over Silvester. Met veel bloed en pleisters. Je krijgt er zelfs vijf echte Silvester-pleisters bij! Hoe is het inmiddels in IJsselbroek? Het is duidelijk dat Silvester nog niet zo lang in IJsselbroek woont, en dat hij liever niet toegeeft dat hij het eigenlijk best ok vindt in IJsselbroek. ‘Hij maakt er wel een mooie show van, zegt een moeder. ‘Je kan toch merken dattie uut de stad kump’.

In dit deel maakt Silvester kennis met typische streekgerechten als kruudmoes. ‘Met mijn neus neem ik een hap, zodat ik niks proef. Ik slik met slijmerige spul snel door. NEE! Ik proef toch wat! Dat is echt vies! Ik slik nog een keer. En nog een keer. Heerlijk! zeg ik tegen mijn vader. ‘Ik zit vol!’.

Op school is het druk, want de koning en de koningin komen, er wordt een Oranjefeest gehouden en alle buurten maken een mooie kar. Silvesters moeder lijkt het beter hem die dag ziek te melden, omdat ze bang is dat hij zich niet kan gedragen. Tsssss! Hij is lang niet zo braaf als zijn zusje Isa ‘Ik ga toch niet de hele dag boeken zitten lezen? Dat hou ik maar vijf minuten vol. Dan moet ik weer iets doen’.

Gelukkig kan hij tussendoor nog een keer naar het pleinfeest op zijn oude school waar hij een juf ziet buikdansen. ‘Ik ben in shock. Misschien is het toch niet zo gek dat ik verhuisd ben’. Maar ondertussen wordt hij wel stiekem verliefd op Marieke uit Durgerdam.

Als Silvester een avondje op zijn zusje moet passen, gaat het mis. Hij steekt de vuurkorf aan en even later ontstaat er brand – Aaaaah! De balk valt op mijn been. Ik kan niet meer weg. Mijn keel knijpt dicht en ik probeer om hulp te roepen. Maar er komt alleen een schor geluid’ …-  en is de mooie keet verdwenen. Hans redt hem (Superhans) en Silvester belandt met een gebroken been in het ziekenhuis. Gelukkig krijgt hij een kaartje van Eva ‘Hee, ouwe pyromaan! Als je van de dokter weer naar school mag, kom ik je halen met de skelter!’ De buren komen het verbrande schuurtje opnieuw opbouwen. ‘Ze doen een beetje stoer, alsof ze geen zin hebben. Maar ja, je kunt het die stadse kakkers ook niet zelf laten doen’.

Er gebeurt veel verschillends in dit boek: proeven op school, voorbereidingen Oranjefeest + bezoek Koning, brand!+ ziekenhuis+gips, verliefdheid Marike, moeder gaat naar een burenverjaardag, de klas bezoekt de gevangenis in Zwolle, …

Een ding weet Silvester ondertussen zeker. Zo hou ik het wel vol in IJsselbroek.

Een tweede boek om opnieuw te genieten van de verhalen & tekeningen van Silvester! Willeke kan grappig en lichtvoetig schrijven en door de combi van tekst en illustraties is de lach er altijd bij. Het is leuk om te horen dat kinderen die normaal HELEMAAL niet van lezen houden, wel graag de boeken over de impulsieve Silvester met zijn droge humor lezen. Gelukkig maar. Goed nieuws. Daarom hopen we dat er nog meer delen over Silvester volgen.

Een vraagje: Waarom moeder cursussen ‘esoterisch boetseren’ en ‘klankschaalsessies’ volgt, is niet echt duidelijk…(maar dat zal de leespret bij de kinderen niet drukken, ze zullen het waarschijnlijk als ‘moeilijke woorden’ achter zich laten).

Veel leesplezier voor jongens en meisjes vanaf 8/9 jaar.

Leonie (11 jr.): Ik vond het heel leuk, vooral het einde van de hoofdstukken, dan maakte Willeke het heel spannend. Ik vind de manier van schrijven van Willeke heel grappig. Ik vond het ook leuk dat het verhaal vanuit het perspectief van een jongen geschreven is.  Silvester is een jongen die vaak niet zo goed oplet, daardoor ontstond er brand en was zijn hele keet in de brand gevlogen en Silvester belandt in het ziekenhuis. Het boek gaat ook nog over een paar andere onderwerpen, als het boek van de koning(-in). Ik ga het zeker aanraden aan mijn klasgenoten. Vandaag zag ik zelfs dat mijn vriendin Maud ook al een Silvester-boek aan het lezen was, en…mijn vader heet ook nog Silvester.

Thirza (11 jr.): Ik heb het in een dag uitgelezen, want het boek is heel leuk en ik lees heel veel. Ik vond het spannend en de plaatjes vond ik heel grappig. Silvester is wel een pechvogel, met z’n gebroken been. Dit boek leest heel snel, omdat er veel kleine stukjes tekst zijn met veel ruimte voor plaatjes. Ik denk dat kinderen die eigenlijk niet zoveel van lezen houden, wel van dit soort boeken (graphic novels) houden. Ik wil wel meer van dit soort boeken lezen. Ik hoef dit boek niet meer aan te raden aan mijn klasgenoten, want ze lezen het al.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Silvester …en de brand in IJsselbroek

Jaar van uitgave:

2016
2016

Aantal pagina’s:

208
208

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

12.99
12.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.