Cas woont in Arnhem, een stad waar aan het eind van WOII zwaar gevochten wordt. Op een dag is het konijn van zijn zusje Emma weggelopen. Ze gaan samen buiten zoeken. Het is gevaarlijk en Cas zoekt steeds een plek om te schuilen. Dan leert hij een belangrijke les.
Vormgeving en illustraties
Dit hardcover prentenboek is netjes vormgegeven. De platen, gemaakt door Daan van Oostenbrugge, zijn een mix van foto’s, bewerkt op de computer als een collage. Ze geven de sfeer van het verhaal goed weer, al zijn ze soms op het heftige af.
Taalgebruik
Het taalgebruik is duidelijk. De zinnen zijn van een mooie lengte. Soms staan er moeilijke woorden in (geallieerden, ravage, mitrailleur). Wat minder tekst zou meer aan de verbeelding van de lezer overlaten.
Christelijke karakter
Het boek draait om het woord ‘schuilplaats.’ Cas komt erachter dat de enige Schuilplaats alleen bij God te vinden is. Het boek sluit het beste aan bij de reformatorische achterban (al kunnen anderen dit boek natuurlijk ook lezen).
Doelgroep
Het onderwerp van het boek is meer voor de bovenbouw, evenals de platen. Qua tekst past dit boek meer bij de onder-middenbouw. Aan het begin van het boek staat een zoekopdracht die ook meer past bij jongere kinderen.
Bijzonderheden
Op het omslag staat dat dit prentenboek gaat over de Slag om Arnhem. Dit onderwerp komt bijna niet aan de orde. De focus van het verhaal ligt meer op het thema ‘schuilplaats’.
Leesbeleving en leesplezier
De mix van prentenboek-oorlogsboek maakt het boek lastig te plaatsen wat betreft de doelgroep. Kinderen zullen er vast van genieten. De boodschap is helder genoeg!
WK