Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Samen zijn we thuis

  • Auteur: Stephanie Parsley Ledyard; vert. door Jaap Robben
  • Illustrator(s): Chris Sasaki
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 14,99 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Gottmer
  • ISBN: 9789025773427
  • Bestel nu

Thuis is veel meer dan alleen maar een huis, een raam, een deur, een kleed. de mensen van wie je houdt, maken van een huis een thuis. Samen zijn we thuis.

Wat maakt een thuis? Niet alleen het huis, het raam, de voordeur, de grote stoel en het hoekje met de plant… Het is vooral het gevoel, de sfeer, de ervaringen, de tradities en de mensen die er ook zijn.

Thuis is een knuffel en ‘Daar ben je, lieve schat.’ Thuis is een tafel vol lekkers met de liefste mensen eromheen. Thuis is samen afwassen. Thuis is de buurvrouw die in het donker een lampje met je deelt.”

Een prentenboek over wat een thuis maakt, over verhuizen en loslaten en iets nieuws beginnen en over familie. We volgen het dochtertje van het gezin, dat haar thuis omschrijft en wat ze er doet. Als ze plotseling gaat verhuizen, verandert ook het begrip thuis.

“Thuis is het t-shirt dat nog naar je oude kamer ruikt. Nieuwe verhalen over vroeger. En samen alle liedjes zingen die je kent.”

De tekeningen zijn gemaakt door Chris Sasaki. En ze zijn geweldig! Gedetailleerd en in warme aardtinten. De sfeer van een gezellig, warm en veilig thuis wordt heel goed overgebracht. Zo’n thuis wil iedereen wel! Sasaki is een animator bij Pixar (de tekenfilm studio).

Bij dit boek zou er gewerkt en gepraat kunnen worden over verschillende soorten huizen, over wat je allemaal doet als je thuis bent en over de feitelijke aspecten van verhuizing. Maar het gaat vooral over emoties. Waardoor is jouw huis een thuis? Wat maakt dat je er veilig voelt en op je gemak? Wat doe je het liefste thuis en nergens anders? Wie zijn er nog meer thuis en wat doe je met hen? Als je gaat verhuizen wat zou je dan het meeste missen? En waar kijk je het meest naar uit in het nieuwe huis?

Vanuit een geloofsopvoedingstandpunt zou aangestipt kunnen worden dat God overal met je meegaat, ook als je verhuist. Dat Hij je nog steeds hoort en wilt helpen, ook op een andere plek, ook in een ander huis. En dat het bij God altijd veilig is, wat er ook gebeurt.

Een uniek boek, zoveel prentenboeken over verhuizen zijn er niet. Het boek kan erbij gepakt worden als het onderwerp van verhuizing langskomt in de klas, op de zondagsschool of thuis. Maar eigenlijk kan het nog veel vaker gelezen worden, het gaat namelijk over nog veel meer: over familie en de mensen die jouw thuis maken.

“Samen zijn we thuis.”

Een aanrader dus!

TvD