Ik ben bruin!

Ik ben bruin!  Ik ben geweldig!  Ik ben net als jij.

Maakt het voor God uit welke huidskleur je hebt? Nee! Absoluut niet! God houdt van ieder kind, elk kind is kostbaar en waardevol. En God heeft een plan voor elk kind. De wereld denkt hier vaak anders over en dat is schrijnend! Daarom ben ik zo blij met dit boek. ‘Ik ben Bruin’ laat zien dat een bruin kindje precies hetzelfde doet als elk ander kind, precies hetzelfde kan worden als elk ander kind, dat hij of zij perfect is zoals hij/zij is. Een ontzettend belangrijke les voor niet alleen de kleuters maar voor iedereen!

“Ik ben bruin! Ik ben geweldig! Ik ben net als jij!”

 Dat maakt dit prentenboek een geweldig hulpmiddel bij gesprekken over discriminatie, racisme, verschillen en overeenkomsten tussen kinderen, zelfwaarde en alle andere onderwerpen die hier aan verwant zijn. Het is een pleidooi voor het accepteren van je huidskleur, of nog een stap verder: er blij mee zijn en het vieren.

“Ik ben bruin! Ik ben mooi. Ik ben perfect”

Het is een heel rijk boek. De illustraties van Sandhya Prabhat zijn prachtig en spatten van de bladzijden af! Alleen van de illustraties krijg je al een glimlach op je gezicht! Maar de rijkdom van het boek zit ook in de hoeveelheid onderwerpen. Liefde, vriendschap, geluk, verschillende beroepen, verschillende werelddelen, verschillende talen, verschillende haren en ogen, verschillende huizen, verschillende hobby’s, verschillend eten, verschillende kleren, verschillende geloven, verschillende culturen en nog meer! Bij elke ‘spread’ van twee bladzijden kan er weer over een ander onderwerp gesproken worden!

“Ik vind het leuk om te… joggen, zingen, reizen, lezen, schrijven, dansen, verzamelen, zwemmen, schilderen”

Je zou als ouder, zondagsschoolleiding of leerkracht bij elke bladzijde een les kunnen geven. Met extra voorbeelden, plaatjes, werkjes, spelletjes en verwerkingsvragen: “Wat vind jij leuk om te doen? Wat vindt degene die  naast jou zit leuk om te doen? Geeft het dat het niet hetzelfde is?” “Hoe zie jij er uit? Hoe ziet degene naast je eruit? Wie is er mooier? Is het belangrijk hoe je er uit ziet? Van wie houdt God het meest?”

Lees dit boek met de kinderen of laat het ze zelf lezen! Het is een essentieel onderwerp waar elk kind van doordrongen zou moeten zijn: we mogen dan wel verschillende hobby’s en beroepen hebben en er verschillend uitzien, maar we zijn allemaal mooi en enorm waardevol, en in essentie hetzelfde, geen enkel kind uitgezonderd! Het is zo belangrijk dat kinderen zichzelf herkennen in boeken, maar ook dat ze een kijkje krijgen in de levens van anderen en de vele verschillen van over de hele wereld.

Dit is wat de schrijver, Ashok Banker, over het boek zegt: “Ik ben Bruin” is niet alleen voor kinderen zoals mijzelf. Het is over en voor alle kinderen waar ook ter wereld. Schoonheid houdt niet op bij de huidskleur. We kunnen alles worden, overal komen, eten, werken, alles behalen als we ons best er voor doen. Het is een boek dat de dingen viert die ons verbinden en het plezier van het zijn van een kind. Ik hoop dat je het boek met veel plezier leest, bezit en deelt met een kind in jouw leven. Overweeg om een exemplaar (of twee, of tien) te geven aan andere kinderen, bruin of anders, om ze zo te laten delen in de blijdschap van het kind zijn en de liefde voor het leven dat van de geweldige bruine bladzijden afspat!”

 De doelgroep is 4 tot 8 jaar. Maar ik kan me zo voorstellen dat het ook mooi is als oudere kinderen het voorlezen aan jongere kinderen, zo krijgen zij de boodschap uit het boek ook mee.

TvD

Boekgegevens

Titel:

Ik ben bruin!

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

26
26

Uitgeverij:

ROSE stories
ROSE stories

Prijs:

12,95
12,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.