Rakker

Jan (11)  en zijn zusje Anneke (10)  willen al een tijdje graag een hond en ze zijn heel blij als hun ouders dat ook een goed idee vinden. Ze nemen een puppy, die de naam Rakker heeft. Na een paar weken mogen ze het hondje ophalen. Ze beleven allerlei avonturen met Rakker. Ook mag hij mee op vakantie naar een bungalowpark.  Maar onderweg tijdens een fietstocht is Rakker opeens verdwenen. Hoe kan hij zonder dat iemand het merkte uit de mand verdwenen zijn? En zouden ze hem nog wel terugvinden?

Dit eenvoudige verhaal speelt zich af in een reformatorische setting. Het boek is ingedeeld in 13 hoofdstukken en heeft een vrij volle bladspiegel. Het verhaal verloopt erg voorspelbaar. De beschrijving van de relaties is vrij zoetig en mist vaak realiteitszin. Jan en Anneke vertonen erg volwassen gedrag, botsen nooit met elkaar of met hun ouders.

Vormgeving en illustraties
Op de omslag staat een tekening van de beide hoofdpersonen met hun nieuwe hondje Rakker. In het boek staan 4 paginagrote potloodtekeningen die goed bij het verhaal aansluiten.

Taalgebruik
Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd. Opvallend zijn de vele, wat statische dialogen in een stijl waarbij te veel uitgelegd wordt. Daardoor mist het verhaal vaart en kabbelt het wat voort.

Christelijke karakter
Het christelijke element is nadrukkelijk in dit verhaal aanwezig.  Dit komt naar voren in het lezen van de (Staten)bijbel en de diverse keren bidden. Daardoor zal het verhaal met name herkenning vinden  bij kinderen die opgroeien in een reformatorisch gezin.

Doelgroep
Het boek is geschreven op AVI-M5 niveau.  Vanwege de vrij volle bladspiegel en de leeftijd van de hoofdpersonen is het bedoeld voor jongens en meisjes vanaf ca. 9 jaar.

Bijzonderheden
Het verhaal is waargebeurd.
De uitgever plaatste zoals vaker bij de boeken van deze schrijfster voorin het boek een lijst van personages. Dit is in een dergelijk boek met slechts 5 hoofdpersonen overbodig.

Leesbeleving en leesplezier
Verhaal voor jongens en meisjes over vakantie en een nieuw huisdier.

DvdG

https://www.kameel.nl/producten/ongecategoriseerd/rakker:9789087185695

Boekgegevens

Titel:

Rakker

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

99
99

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

10.95 (voor actuele prijs zie Bestel nu)
10.95 (voor actuele prijs zie Bestel nu)

Deel deze recensie