Wat doe je nou, Brit?

Steef en zijn buurmeisje Suus trekken veel met elkaar op.  Op een regenachtige dag bouwen ze met duplo samen een doolhof voor hamster Brit. De hamster rent daarna door de doolhof, totdat hij moe lijkt te worden en in een hoekje gaat zitten. Maar wat doet Brit daar? En waarom slaapt de hamster zo lang?  Mama is bezig met het naaien van een lange feestjurk voor de bruiloft van oom Niels en tante Loes. Als de jurk klaar is hangt ze die aan een haakje, precies boven de hamsterkooi.  Zou dat wel goed gaan? En dan heeft oom Niels nog een verrassing voor Steef en Suus!

Een leuk eerste leesboekje met een aansprekend verhaal. In dit deel staat de hamster Brit centraal. Opnieuw heeft de schrijfster in het verhaal enkele grapjes verstopt, waar kinderen van zullen genieten.

Vormgeving en illustraties
Het boek is aantrekkelijk vormgegeven met een aansprekende omslagtekening in zachte kleuren. Daarop zijn heel herkenbaar Steef en Suus afgebeld met de doolhof die in het verhaal voorkomt. In het boek staat bij elk hoofdstuk een zwart-wit tekening die goed bij het verhaal aansluit.

Het verhaal is ingedeeld in 17 hoofdstukken en de tekst staat afgedrukt in een duidelijke schreefloze letter. De zinnen zijn kort en elke zin begint op een nieuwe regel.

Taalgebruik
De tekst is heel toegankelijk voor kinderen. Opvallend daarbij zijn de kleine taalgrapjes, zoals de naam van de hamster, die bruin en wit is en daarom Brit heet. De schrijfster benadrukt ook het leesplezier bij zowel Steef als Suus, zij genieten van lezen, Steef leest het liefst onder de tafel.

Christelijke karakter
Het christelijke element is op een natuurlijke manier in het verhaal verweven en sluit goed aan bij  het verhaal. Mama leest na het eten uit de Bijbel over de bruiloft waar Jezus was en waar de wijn opraakte. Als het verhaal uit is hebben ze nog een gesprekje over wat kinderen in die tijd dronken, was dat melk, of sap of water?

Doelgroep
Het verhaal is geschreven op niveau AVI-M4, daarmee is het bedoeld voor kinderen uit eind groep 3 tot midden groep 4.

Bijzonderheden
Wat doe je nou, Brit? is het vierde deeltje in de serie Avonturen van Steef Stekel.

Leesbeleving en leesplezier
Ook dit vierde deel over Steef en Suus is plezierig geschreven en zeker aantrekkelijk voor kinderen vanaf 7 jaar, die leeskilometers willen maken om steeds meer leesplezier te krijgen. Maar ook leuk om aan kleuters voor te lezen.

DvdG

Boekgegevens

Titel:

Wat doe je nou, Brit?

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

78
78

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

9.95 (actuele prijs zie Bestel nu)
9.95 (actuele prijs zie Bestel nu)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.