Boekdetails

9-12 jaar

Een nieuwe start

  • Auteur: Simone Foekens
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 14.90 (voor actuele prijs Bestel nu)
  • Pagina's: 188
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033131097
  • Bestel nu

De volgende keer zal ze het niet zo erg vinden om weer op Bella te rijden, al zou ze nog steeds graag op King of Milika… Baf! Voor ze het weet, ligt Tamar op de grond.

Tamar baalt. Voor het werk van haar vader moeten ze verhuizen van Den Haag naar het dorpje Huislo. En daar zit Tamar echt niet op te wachten. Na een paar maanden moet Tamar tegen wil en dank toegeven dat het leven in Huislo toch wel meevalt. Tamar en Lydia hebben een fijne manege gevonden en leren al snel alle paarden kennen. Vooral Bella, het paard dat zo kalm lijkt, maar heel eigenwijs is.
Intussen gaat het op school steeds slechter met de cijfers van Tamar, tot haar klasgenoot Jens haar bijles gaat geven…
Lydia krijgt steeds meer contact met Michel, een oude vriend uit Den Haag. Kan ze er voor hem zijn, nu hij problemen heeft en zij ver weg woont?

Een nieuwe start is een leuk tienerboek. De inhoud is mooi en realistisch geschreven. Het sluit goed aan bij de doelgroep, zowel de inhoud als de schrijfstijl. Het is een boek dat je in één keer wilt uitlezen.

De voorkant van het boek laat het hoofdpersonage zien. Qua uitstraling, de vrije blik in de ogen, lijkt het eerder Lydia dan Tamar te zijn. Tamar is een meisje dat zich veel met meisjesdingen bezighoudt. Dit kan wat stereotype overkomen: paarden, kleding, schoenen, etc. Lydia daarentegen geeft daar veel minder om. Zij heeft ook een andere blik op mensen dan Tamar. Dit leert ook de lezer dat je verder moet kijken dan de buitenkant. Iemand is waardevol om hoe hij of zij is en niet om hoe diegene eruit ziet.

Het boek heeft een vrolijke noot, al zit Tamar wel veel in mineurstemming. Het zal zeker wennen zijn als je zo’n eind verhuist en dan ook nog naar een totaal andere omgeving. Toch heeft het ook weer veel voordelen. Deze gaat Tamar pas laat inzien. Ze blijft lang hangen in een modus dat alles aan de verhuizing saai, niet leuk en stom is: ‘Het klinkt alsof je een beetje begint te wennen, Tam,’ zegt Pien bedachtzaam. ‘O, nee hoor,’ zegt Tamar vlug. ‘Ik wen hier nooit. Nooit!’. Wel goed dat de schrijven daartegenover Lydia heeft neergezet als iemand die makkelijker schakelt en positieve dingen van verandering kan inzien.

Het boek leest fijn. De tekst is verdeeld in hoofdstukken en alinea’s. Ook zijn gebeurtenissen duidelijk uitgewerkt. Een aanwinst voor tienermeiden!

RvL