Boekdetails

Kinderen & geloven

Prentenbijbel – met illustraties van Marijke ten Cate

  • Auteur: Liesbeth van Binsbergen, Bram Kasse, Lijda Hammenga, Vrouwke Klapwijk, Nelleke Scherpbier, Bert Wiersema
  • Illustrator(s): Marijke ten Cate
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 29.95
  • Pagina\'s: 280
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Royal Jongbloed
  • ISBN: 9789089120380

Een prachtig geïllustreerde prentenbijbel met 36 verhalen in kleurrijke tekeningen van Marijke ten Cate, heel geschikt om voor te lezen aan kinderen van 4-8 jaar.

Inhoud: Deze prentenbijbel bevat  36 Bijbelse verhalen, 18 verhalen uit het Oude Testament en 18 verhalen uit het Nieuwe Testament. Bovenaan elk verhaal staat een tekstverwijzing. Achterin deze prentenbijbel is een historische schets opgenomen, waarin kort wordt uitgelegd wat er gebeurde in de tijd tussen de verschillende verhalen en een overzicht van Bijbelse begrippen. Voorin het boek is de inhoudsopgave opgenomen. Zes auteurs schreven de teksten van deze prentenbijbel: Liesbeth van Binsbergen, Vrouwke Klapwijk, Nelleke Scherpbier, Bert Wiersema, Lijda Hammenga en Bram Kasse.

Illustraties: De illustraties van deze prentenbijbel – voor kinderen van 4-7 jaar – zijn paginagroot. Marijke ten Cate heeft zich verdiept in de leefwereld van het jonge kind en laat leuke details in de verhalen zien, die kinderen direct op zullen vallen. Bijvoorbeeld: bij een illustratie van de Toren van Babel is een hijskraan getekend. De getekende mensen tonen emoties als blijdschap, bang zijn, tederheid, kracht. De kleuren zijn warm, helder en expressief. Kinderen zullen veel op de illustraties ontdekken en er lang naar kunnen kijken. De grappige details als ‘een knuffel die een kind vasthoudt’ zullen kinderen herkennen en amuseren.

Doelgroep: Om voor te lezen: kinderen vanaf 4 jaar. Door de paginagrote illustraties waarin de tekst geplaatst is, is er tijdens het voorlezen veel om naar te kijken voor jonge kinderen.

Vormgeving: Het boek heeft een mooi ruim, vierkant formaat zodat de kinderen zich bij het voorlezen een goed idee van het Bijbelverhaal te kunnen maken. Het is een stevig – ongepagineerd – gebonden boek.

Taalgebruik: Eenvoudig, kindgericht, direct taalgebruik met veel aandacht voor de emoties van de mensen. ‘Maar Jozef is niet boos meer’.(Jozef) ‘Hij huilt van blijdschap’.(Jozef) ‘Ik kom bij u, want ik ben zo verdrietig’ (Hanna)

Godsbeeld: God heeft de wereld en de mensen geschapen en daarna niet meer losgelaten. Hij toont liefde en trouw voor de mensen door hen telkens opnieuw op te zoeken.

Oordeel:  Een prachtig geïllustreerde prentenbijbel. De prenten hebben een hoofdrol in de uitvoering. De tekst is gericht op jonge kinderen en is eenvoudig, direct en kindgericht. Een kinderbijbel om met plezier uit voor te lezen. De kinderen zullen zich ondertussen niet vervelen, omdat er veel te zien is op de prachtige illustraties.

Fragment: Jozef en zijn broers: Vader Jakob heeft twaalf zonen. Hij houdt het meest van zijn zoon Jozef. Daarom hebben de andere zonen een hekel aan Jozef. Op een dag is Jozef in het veld op zoek naar zijn broers. De broers van Jozef zien hem vanuit de verte aankomen. Ze kijken boos naar hem. ‘Wat doe je hier’ roepen ze. ‘Je komt zeker kijken wat we doen, en dan ga je alles aan onze vader verklappen!’De broers grijpen Jozef beet. Zijn mooie jas, een cadeau van vader Jakob, trekken ze uit. Ze gooien hem in een diepe put. Jozef valt naar beneden. ‘Help!’roept hij. ‘Alsjeblieft, laat me eruit’. Een touw zakt naar beneden in de put. Jozef grijpt het touw. De broers trekken hem naar boven. Daar staan vreemde mannen met kamelen. Ze knikken naar de broers van Jozef en geven hun geld. Jozef wordt door zijn broers als slaaf verkocht! De koopmannen nemen Jozef mee naar het land Egypte. Daar wordt Jozef verkocht aan Potifar. (…)

Bij deze Prentenbijbel is ook een kwartet uitgekomen: veertig stevig gelamineerde kaartjes, samen bijbels kwartetten!

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE