Boekdetails

Kinderen & geloven

Kom en zie

  • Auteur: Marion Thomas
  • Illustrator(s): Frank Endersby
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 13.95
  • Pagina's: 124
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 978 90 266 0184 2

Een mooi uitgevoerde kinderbijbel voor kinderen vanaf 4 jaar met vriendelijke paginagrote illustraties.

Inhoud: Een kinderbijbel waarin meer dan 50 bijbelverhalen worden verteld, gericht op het jonge kind (4-8 jaar). Elk verhaal bestaat uit een korte vertelling en een illustratie. De vertellingen, die dicht bij de Bijbelse tekst blijven, zijn meer een opsomming van feitjes dan een boeiend verhaal: Jozef werkte voor Potifar. Hij had heimwee, wilde naar huis, maar toch deed hij zijn werk zo goed mogelijk. Potifar zag dat en was goed voor hem – totdat Potifars vrouw leugens over Jozef begon te vertellen. Jozef werd in de gevangenis gegooid. Onder de titel van het verhaal staat een verwijzing naar het tekstgedeelte uit de bijbel.

Illustraties: De verhalen worden ondersteund door erg mooie aquarel tekeningen die de kinderen zeker zullen aanspreken.

Doelgroep: Opvallend is dat er ook gekozen is voor een heel aantal verhalen die doorgaans niet in kinderbijbels voor het jonge kind staan. Zoals, ‘Stefanus’, ‘Het visioen van Petrus’ en het verhaal over ‘het kleine dienstmeisje’.

Taalgebruik: De verhalen worden vooral vertellend en soms via dialoog weergegeven. Er is gekozen voor de verleden tijd. Het taalgebruik is geschikt voor de doelgroep, een aantal lastige bijbelse woorden zoals ‘eerbied, profeet, zalven en heilig’ vragen nog wel om wat extra uitleg.

Vormgeving: Een ruim uitgegeven vierkante, stevig gebonden prenten-kinderbijbel.

Oordeel: Dit boek is een ideaal bijbelgetrouw boek bij het voorbereiden van een eigen vertelling van een verhaal aan jongere kinderen, 4-8 jaar.  Leerkrachten, of bijbelklas-leiders zouden de feitjes en de prachtige illustraties kunnen gebruiken bij hun vertelling. Als voorleesverhaal is het minder geschikt.

Fragment: Jozef en zijn broers’ (Genesis 37: 1-36): Jakob was dol op al zijn kinderen – maar hij hield het meest van Jozef. Hij gaf hem een prachtige, kleurrijke jas. De broers van Jozef waren jaloers. Waarom was Jozef speciaal? Wat had hij dat zij niet hadden?

Jozef vertelde zijn broers dat hij had gedroomd – en in zijn dromen was hij altijd de beste broer, de belangrijkste broer, de broer die door de anderen werd geëerd.

Het was tijd om Jozef eens een lesje te leren. Zijn broers maakten plannen om ervoor te zorgen dat hij niet langer het lievelingetje van vader Jakob zou zijn. Ze wachtten tot Jozef hen kwam opzoeken in het veld, ver van huis – en toen gooiden ze hem in een lege put. Terwijl ze aan het overleggen waren wat ze met hem zouden doen, kwam er een groep handelaren langs. De broers keken elkaar aan – en verkochten Jozef voor een paar zilveren munten.

Jozef werd meegenomen als slaaf naar Egypte, en Jakob huilde toen de broers hem vertelden dat zijn favoriete zoon was verscheurd door een wild dier – en dat hij hem nooit meer zou zien….

RL

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE