Piratenzoon

Piratenzoon is het laatste boek van Rob Ruggenberg, najaar 17 uitgekomen. Opnieuw een titel van Ruggenberg waarin waargebeurde historische feiten in een fictieverhaal verwerkt zijn. We noemen dit ‘geschiedenisverrijking’ omdat de boeken van Ruggenberg telkens nieuw licht werpen op feiten die je uit de geschiedenisboekjes kende.

Het bijzondere van alle boeken van Ruggenberg is, dat hij de geschiedenis ‘vindt’ in oude stadjes, verdedigingswallen, een dijk of gewoon bij iemand thuis in ‘Turkye’ (Zeeuws-Vlaanderen).  Hij reist ervoor naar andere landen en loopt door smalle steegjes in oude steden en kijkt met ‘schrijvers’-ogen over duinen en stadswallen. Rob zit weken of maanden in oude archieven naar informatie te speuren die hij in een boek kan gebruiken.

En zo ontstond Piratenzoon. Een nieuw fictief verhaal over een periode in de 80-jarige oorlog, waarover wij nooit in geschiedenisboekjes gelezen hebben of ze op school geleerd hebben. Maar dit is wel een verhaal met veel waargebeurde elementen. Er is echt een vrouw, genaamd Maria uit Medemblik in Saleh terechtgekomen. In dit verhaal is zij de moeder van Zain. Er was veel kaperij en zeeroverij. Er zijn Spaanse legioenen in Sluis gevestigd geweest en er waren vroeger veel hongerige wolven in dit gebied in Zeeuws-Vlaanderen.

Het verhaal van Zain en zijn ‘vrienden’ is  bedacht. Het hàd waargebeurd kunnen zijn. Hoe hij door zijn vader naar de paleisschool in Istanboel wordt gestuurd, maar er nooit aankomt. Hoe hij van Mina, zijn verzorger, een khmisa meekrijgt, een soort amulet dat hem tegen gevaren moet behoeden. Hoe hij stormen doorstaat op zee, hoe hij als kleine waterdrager op het schip zijn werk doet en vanwege zijn kennis van de Nederlandse taal vertaler en intermediair wordt op de boot en in Sluis.

Rob Ruggenberg houdt niet van watjes, dus lees je genoeg over mensen die sterven, verdrinken in zee (terwijl ze nog leven), die beroofd worden van hun kostbaarheden terwijl ze stervend zijn, die ongelooflijk honger lijden. Je leest ook over Zain die door zijn werk in Sluis overal komt en zo toch wel eens eten meekrijgt. De geluksvogel.

Je leest ook hoe hij zijn best doet als een goede moslim te leven, maar in gewetensnood komt als Kat en Splinter hem varkensvlees geven. Mag hij dat eigenlijk wel? Gelukkig herinnert hij zich een Korantekst die uitkomst biedt. Hij kan niet geloven dat Kat en Splinter nog nooit van Allah gehoord hebben. Zain en zijn vrienden vinden het maar raar om te merken dat de prins van Hollland, de protestant Maurits, vecht tegen het andere katholieke christelijke geloof van de Spanjaarden.

Opnieuw een prachtig verhaal, weer een boek vol leesplezier, over een onbekend stukje geschiedenis uit Nederland en Marokko en uit de zeegeschiedenis, de tijd van de 80-jarige oorlog. Dat is de grote verdienste van Ruggenberg. Om uit zoveel verschillende ‘splinters’ geschiedenis, op zoveel verschillende plekken opgediept, een nieuw mooi verhaal schrijven.

Maar dit boek van Rob Ruggenberg is niet zo bloedstollend en spannend als eerdere boeken van hem. Een beetje ‘watje’ kan dit best lezen. Niet superspannend, maar wel zo dat je het in een keer uit wilt lezen.

We zijn blij dat de auteur ondanks zijn kwetsbare gezondheid toch kans heeft gezien dit boek af te ronden. Hij werkte nog aan een volgende titel (Offerkind) die hij in de week voor zijn overlijden op 26/10/19 naar de uitgever kon sturen.

Kijk voor alle informatie en achtergronden over dit boek op de bijbehorende website Piratenzoon.

Lees ook: Het verraad van Waterdunen, Slavenhaler, IJsbarbaar , Manhatan, De boogschutter van Hirado en Haaieneiland. 

AP

 

 

 

koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Piratenzoon

Jaar van uitgave:

2017
2017

Aantal pagina’s:

336
336

Uitgeverij:

Querido
Querido

Prijs:

15.99
15.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.