Haaieneiland

Haaieneiland is de nieuwste ‘Rob Ruggenberg’. Opnieuw heeft hij een prachtig verhaal geschreven dat gestart is bij een aantekening uit een stukje scheepsjournaal van commandeur Roggeveen, mei 1722. Roggeveen was op zoek naar Zuidland, waar in de Stille Zuidzee een van zijn schepen op een rif vergaat. Vijf bemanningsleden deserteren, ze blijven daar op het eiland Takapoto. Roemer Jonasse uit Middelburg is een van deze vijf. Dit is het spannende, avontuurlijke verhaal over Roemer op dit eiland. Een verhaal voor alle jongens en meisjes van die spanning, avontuur, verre reizen en geschiedenis houden. P.s. je moet wel stalen zenuwen hebben!

PS 2 – Met dit boek won Rob de Thea Beckmanprijs 2017, toegekend door de vakjury en de jongerenjury. Van harte gefeliciteerd, Rob!

Het mooie van de verhalen van Rob Ruggenberg is dat ze ‘bedacht’ zijn, maar…. dat de informatie over de plaats, over het leven in die tijd en op die plek, over de mensen daar, precies is nageplozen door Ruggenberg. Hij heeft zich grondig gedocumenteerd, heeft stapels boeken en artikelen gelezen en woonde voor dit verhaal zelfs zes weken in een hutje aan de zee in Takapoto. Zo kon hij zelf ervaren hoe het was om daar te wonen, hoe het was om tussen ‘de haaien te zwemmen’, de muggen mee te maken, het klimaat, de warmte, de zee en de mensen. Met die ervaring kon hij schrijven over Takapoto en over de oude wijze Tututemanarike.

Haaieneiland is het verhaal van Roemer. Als zijn moeder is overleden en zijn vader in de gevangenis belandt, besluit hij met zijn broer met kapitein Roggeveen mee te varen op ontdekkingstocht. In de Stille Zuidzee gaat het slecht aan boord. Meer dan de helft van de bemanning leidt aan scheurbuik, door vitaminegebrek, zodat er nauwelijks bemanning over is om te varen. Het is 1722. Roemer zorgt voor zijn zieke broer Pieter. Hijzelf heeft nergens last van: waarschijnlijk omdat hij op een vorig eiland ‘zuur fruit’ gegeten heeft.

Tot overmaat van ramp crasht een van de schepen op een rif, vlak voor een eiland. Pieter moet naar het eiland roeien, maar valt in het water en verdrinkt. Nu heeft Roemer niemand meer. Hij is boos op kwartiermaker Baltus Jansse, door wiens toedoen Pieter moest roeien. Hierna moet Roemer roeien. Hij belandt samen met Swart Jan, Baltus Jansse en een zieke matroos op het eiland. Ze besluiten er te blijven, te deserteren.

Op het eiland komen ze in contact met vooral vrouwen en kinderen en een oude, wijze man, genaamd Tututemanarike. Er is ook een meisje van Roemers leeftijd, Nu’i. Zij raakt bevriend met hem. De mannen, vooral Baltus en Swart Jan zijn jaloers op Roemers’ vriendschap met Nu’i, en proberen vriendschap te sluiten met andere vrouwen.

Roemer leert van Nu’i al snel een aantal woordjes en begrijpt de taal al gauw, leert gebruiken van het leven op het eenzame eiland, leert hoe ze aan eten komen, hoe je moet omgaan met de haaien in het binnenmeer. Baltus en Swart Jan zijn meer buitenstaander. De zieke matroos sterft al snel. Roemer krijgt een grote tatoeage, waardoor hij er als ‘volwassen man’ bijhoort.

Precies op het moment dat Roemer ontspannen raakt en het naar zijn zin heeft in zijn nieuwe leven, wordt Takapoto overvallen door mannen van het eiland Ana’a. Ze willen de oude Tututemanarike hebben, de wijze man die alles weet. Omdat Baltus Jans veel munitie meegenomen heeft, lukt het hen om de krijgers van zich af te schudden. Roemer steekt een jonge man neer, die zoals later blijkt, de kroonprins van het eiland was. Maar Nu’i is weg, meegevoerd door de mannen.

Roemer wil haar halen en krijgt Tututemanarike zover dat hij meegaat. Ook Swart Jan gaat mee. Zullen ze haar mee kunnen krijgen? Heerlijk is de humor in de dialoog tussen Tututemanarike, Roemer en Swart Jan, waarin Roemer aan Swart Jan vertaalt wat de oude man gezegd heeft.

Opnieuw een prachtig, spannend verhaal over een gebied – eilanden in de Stille Zuidzee – waar we in ons onderwijs vrijwel nooit iets over horen of leren. Wat een prachtige verhalen om zo te lezen hoe je kunt leven en overleven op een eiland met alleen kokosnoten en vis, hoe je om moet gaan met de haaien, hoe je kunt leven tussen zoveel nieuwe, andere gebruiken en wat er gebeurt als je je niet aanpast, geen respect hebt voor de cultuur en de mensen. Hoe je kunt gruwen van de mensen-eters, een noodzaak in die cultuur omdat je zo iets van de geest/aura van die persoon mee krijgt. Je leest en leert hoe je overleeft tijdens een orkaan/tsunami op een eiland dat maar een paar meter boven zeeniveau ligt.

Ruggenberg brengt ons dus niet alleen prachtige avontuurlijke verhalen, maar verrijkt onze horizon, onze wereld letterlijk en figuurlijk. Op deze manier kunnen we bij wijze van spreken een ‘tijdreis’ maken naar het 18e eeuwse leven in Nederland, het leven op een ontdekkingsschip en het harde, (soms) gruwelijke leven op een eiland in Polynesië, zoals dat gebied nu heet. En, zoals ik in de intro al schreef ‘je moet voor Ruggenbergs verhalen stalen zenuwen hebben’.

Absolute aanrader voor alle jongens en meisjes vanaf 11/12 jaar, voor alle leesbeesten, die van historische, avontuurlijke, spannende verhalen houden. Neem ook kijkje op de site Haaieneiland, daar kun je bijvoorbeeld zien hoe Nu’i er waarschijnlijk uitgezien heeft.

De liefhebbers willen vast ook weten dat Ruggenberg ondertussen al met een volgend boek bezig is, werktitel ‘piratenzoon’.  Piratenzoon’, gaat over Turkse en Marokkaanse jongens die tijdens de 80-jarige oorlog meevochten tegen de Spanjaarden’.  Maar eerst maar lang nagenieten van Roemer en Nu’i op het ‘Haaieneiland’ .

Must voor alle mediatheken VO, voor alle docenten NE en GS, AK, MA.

Rob Ruggenberg wint Thea Beckmanprijs 2017Rob Ruggenberg, die jarenlang als journalist de wereld over reisde, publiceerde zijn eerste jeugdboek in 2006. Hij schrijft historische jeugdboeken die altijd gebaseerd zijn op feiten. Voor ieder boek reist hij naar het gebied waar het verhaal zich afspeelt en duikt daar de archieven in. Ook woont (en werkt) hij bij voorkeur enige tijd op de plek van het verhaal. Voor zijn boek Haaieneiland woonde hij een tijdje op Takapoto, het eilandje in de Stille Zuidzee waar het boek zich afspeelt.

AP

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

 

 

 

 

 

 

Boekgegevens

Titel:

Haaieneiland

Jaar van uitgave:

2015
2015

Aantal pagina’s:

271
271

Uitgeverij:

Querido
Querido

Prijs:

15.99
15.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.