Oorlog in de Tulpstraat

Het is oorlog. En al is Gerrit nog maar een kleuter, zijn leven wordt er toch door gestempeld. Hij krijgt een grote familie, een tante dit, een oom zo en op een dag staat zelfs een nieuw broertje voor de deur. Best apart, maar Gerrit neemt het aan. Het lijkt een gewoonte te worden dan ‘familieleden’ die logeren komen en gaan. Vaak merkt Gerrit maar weinig van de oorlog en speelt hij heerlijk met anderen. Op andere dagen achtervolgt hem de spanning van de onbekende toekomst.

Bombardementen vindt Gerrit wel erg eng. Eén keer raakt hij zelfs zijn stem even kwijt, bij een bombardement in zijn vroegere woonplaats IJmuiden. Toch overleeft Gerrit met zijn familie de oorlog. Toen zijn broer Jaap hem later details van de oorlog vertelde, bleek het een wonder dat zij hebben overleefd. Want met zoveel onderduikers is het riskant onzichtbaar te blijven voor de Duitsers. Achteraf verbaast Gerrit zich erover dat er in hun kleine bovenhuis in Sneek zoveel mensen gewoond hadden.

Op de voorkant van het boek is een gevechtsvliegtuig te zien. Dit past goed bij de inhoud van het boek. Ook staat er een jongen afgebeeld. Het lijkt logisch dat dit de hoofdpersoon van het boek is. dit lijkt echter qua leeftijd niet mogelijk. De jongen op de omslag toont veel ouder dan Gerrit tijdens de oorlog. Het kan zijn dat hij van na de oorlog is afgebeeld, maar dat is minder logisch. Het grootste deel van het boek gaat namelijk over de oorlog. De rest past wel goed bij het verhaal. In het boek zijn geen illustratie opgenomen. Dit doet niets af aan de tekst. Die is al erg beeldend beschreven. De tekst is opgedeeld in zowel genummerde als getitelde hoofdstukken. In de hoofdstukken worden ook witregels gebruikt om de tekst in alinea’s te verdelen. Dit leest fijn.

De personages in dit boek zijn gelovig. Ze worden duidelijk uitgewerkt. Je leert ze als het ware echt kennen. Het verhaal is chronologisch opgebouwd met soms een opmerking over de toekomst tussendoor. Dit wordt gedaan om een klein onderwerp wat ertussen kwam, af te sluiten. Het verhaal is wel wat opsommend geschreven en loopt niet helemaal lekker. Wellicht had er meer een vertellend verhaal van gemaakt kunnen worden. Toch boeit de inhoud de lezer wel zo, dat het boek het liefst in één adem wordt uitgelezen. Dat is knap gedaan. Ook knap werk is het beschrijven van de beleving van een kleuter in de oorlog. Hoe vreemde dingen maar gewoon worden aangenomen, omdat volwassenen zeggen dat het zo is of moet. Het is origineel de oorlog door kleuterogen mee te lezen.

De spanning en het beschrijven van heftige oorlogservaringen worden gedoseerd beschreven. Dat is erg fijn, want zo heb je even de tijd om op adem te komen als lezer. De spanning die in het boek wordt gebruikt past ook bij de doelgroep: 10-12 jaar. Het is een pakkend verhaal waarvan je details goed wilt onthouden. Kortom, een mooi boek vanuit een originele invalshoek. Dit zal veel lezers boeien!

RvL

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/9-12-jaar/algemene-boeken/oorlog-in-de-tulpstraat:9789059523692

Boekgegevens

Titel:

Oorlog in de Tulpstraat

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

89
89

Uitgeverij:

Uitgeverij Mes
Uitgeverij Mes

Prijs:

8,95 (actuele prijs zie Bestel nu)
8,95 (actuele prijs zie Bestel nu)

Deel deze recensie