Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Keetje de kangoeroe

  • Auteur: Geesje Vogelaar-Van Mourik
  • Illustrator(s): Linda Heijnekamp
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 7,75 (actuele prijs zie Bestel nu)
  • Pagina's: 60
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Uitgeverij Mes
  • ISBN: 9789059523586
  • Bestel nu

Weet je wie ik ben? Ik ben Keetje. Keetje de kangoeroe. Ik woon in de wei van boer Bob. Samen met mijn man en onze kinderen, Koentje en Kootje.

Op een dag komen er nieuwe buren. Boer Boer en zijn vrouw gaan bij hen op bezoek. En wat er dan gebeurt … Zoiets raars heb ik nog nooit meegemaakt!

Keetje is een kangoeroe die een hoop meemaakt in de wei waar ze staat. Samen met Koen en Kasper, haar man en kind. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Keetje, Keetje is de ik-persoon. Bij het verhaal zijn kleine illustraties te vinden die een enkel tafereel uit het verhaal laten zien. De afbeeldingen zijn niet uitgebreid of gedetailleerd en voegen daardoor niet veel toe aan het boek.

De lezer neemt een kijkje in het hoofd van kangoeroe Keetje en maakt zo kennis met alles wat zij denkt en doet. Naast dit fictie verhaal leren kinderen ook meer over de kangoeroe in ‘het echt’. Zo is er bijvoorbeeld te lezen “Ik ga grazen. Dat kan ik goed. Met mijn tanden trek ik het gras los. Ik kauw het flink met mijn kiezen. Dan slik ik het door. Mijn tanden en kiezen slijten er wel van. Maar dat is niet zo erg, hoor. Ik krijg weer nieuwe tanden en kiezen”. Kinderen lezen dus niet alleen een leuk verhaal, maar maken ook kennis met de kangoeroe. Andere boeken in deze serie over dieren zijn ‘Klaartje de cavia’ en ‘Hammie het hangbuikzwijn’.

Zoals uit het eerder geciteerde gedeelte blijkt, bestaat het verhaal uit korte zinnen. Dit maakt het boek erg geschikt voor jonge kinderen die beginnen met lezen, rond groep vier. Als voorleesboek kan het ook prima gebruikt worden voor jongere kinderen.

Het gezin dat de kangoeroes verzorgt leest uit de bijbel en vertelt hierover aan hun nieuwe buren. Op dit moment na, worden er geen andere duidelijke verwijzingen naar het christelijk geloof gemaakt.

Het boek ‘Keetje de kangoeroe’ is een leuk en origineel boek. De korte zinnen en makkelijk taalgebruik maken het boek erg geschikt voor kinderen die beginnen met lezen.

RMH