Dief met een luchtje

Lise, haar tweelingbroer Jasper en Mees komen voor raadsels te staan. Er verdwijnen dingen. Als Lise dan ook nog zoek is, slaat de paniek pas echt toe. Wat is dat lampje op het verlaten vakantiepark? Opa koopt kippen voor een project van school. De eieren willen Lise, Mees en Jasper gaan verkopen. Maar de kippen leggen steeds minder eieren. Hoe kan dat? Van wie is dat spoor bij het kippenhok? Ze besluiten bij opa te gaan logeren en de wacht te houden. Vangen ze daarmee de dief?

De voorkant past bij het verhaal in het boek. De donkere kleuren geven de sfeer waarin het verhaal zich afspeelt, mooi weer. Je ziet een jongen afgebeeld bij een kippenhok. Door de manier waarop deze jongen is getekend, krijgt de kijker vragen. Waarom kijkt hij zo? Wat is er aan de hand? In combinatie met de pakkende titel, nodigt dit al snel uit tot lezen. En daarmee wordt je nieuwsgierigheid bevredigt, want het boek geeft antwoord op al je vragen.

In het boek gebeurt veel. Soms lijkt wel of alles wat bedacht is, erin is gezet. De spanning wordt wel goed gereguleerd door de rustmomenten in het verhaal. Na een stukje spanning is er altijd even iets om mee bij te komen. Dat maakt dat het boek niet te spannend wordt, maar fijn leest. De witregels tussen de alinea’s versterken dit. Bovendien is de hoofdstukindeling fijn. Het is wel wennen dat de tekst wat dicht opeen staat. De letters lijken lang en smal. In het begin leest dit niet fijn, maar na een paar pagina’s went dit en zie je het niet meer.

De personages zijn leuk uitgewerkt. Ze hebben allemaal echt eigen kenmerken. Mees komt soms wel wat zielig over. Hij doet erg zijn best om dat niet te zijn en om niet op te vallen. Het is dan ook erg mooi om te lezen dat hij uiteindelijk toegeeft aan zijn eenzaamheid en regelmatig contact blijkt te hebben met de opa van Lise en Jasper. De personages maken een goede ontwikkeling door. Bovendien leert dit boek je meer over armere mensen in Nederland. Want ook daar heb je die. Voor veel kinderen komt dat besef pas later. Mooi om dan op deze manier meer te leren over de ‘andere’ kant van de samenleving. Een aanrader voor kinderen vanaf 9 jaar!

RvL

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/9-12-jaar/algemene-boeken/dief-met-een-luchtje:9789059523661

Boekgegevens

Titel:

Dief met een luchtje

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

92
92

Uitgeverij:

Uitgeverij Mes
Uitgeverij Mes

Prijs:

7,75 (actuele prijs zie Bestel nu)
7,75 (actuele prijs zie Bestel nu)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.